Russisch schip met explosieve lading op zoek naar dringende reparaties

8 Russisch schip met explosieve

RUSLAND/ VERENIGD KONINKRIJK –  Een Russisch vrachtschip met een gebarsten romp en een beschadigde schroef ligt al meer dan een week voor de kust van Groot-Brittannië in afwachting van een plek waar het gerepareerd kan worden. Geen enkele haven wil het schip laten aanmeren, uit angst dat de duizenden tonnen Russische kunstmest die het vervoert tot een rampzalige explosie zouden leiden.

Het schip MV Ruby vaart al weken langs de kustlijn van Noord-Europa, op zoek naar een haven waar het kan aanmeren voor reparaties. Het schip zou 20.000 ton Russisch ammoniumnitraat vervoeren, een stof die gebruikt wordt als kunstmest. In 2020 kwam 2750 ton van diezelfde stof in Libanon tot ontploffing, waardoor de haven van Beiroet werd verwoest en meer dan 190 mensen omkwamen. De MV Ruby vervoert dus mogelijk meer dan zeven keer zoveel.

De managers van het schip en sommige maritieme autoriteiten hebben geprobeerd het publiek te verzekeren dat de lading geen bedreiging vormt, maar zonder succes.

De vastgelopen reis van het schip onderstreept het wantrouwen waarmee schepen die banden hebben met Rusland te maken krijgen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Hoewel de MV Ruby geregistreerd staat in Malta en beheerd wordt door Serenity Shipping, dat gevestigd is in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft de Russische meststof die het vervoert bij sommige regeringen de vrees doen ontstaan dat het schip een Trojaans paard zou kunnen zijn, gestuurd om vitale scheepvaart- en haveninfrastructuur te saboteren.

De speculaties over het 183 meter lange schip begonnen vrijwel meteen toen het in augustus de haven van Kandalaksja, aan de noordwestelijke kust van Rusland, verliet. Kort na vertrek kwam het schip in de problemen. Tijdens een storm liep het schade op aan de romp en een schroef, waardoor het niet verder kon varen naar Afrika, waar het de lading zou afleveren, volgens een verklaring van de eigenaren van het schip.

Het schip ging vervolgens door naar Noorwegen, waar het werd vastgehouden buiten de havenstad Tromsø en de schade werd onderzocht door inspecteurs, aldus de Noorse Maritieme Autoriteit. (AD)…[+]