Pompen Wageningen nog niet hersteld

3 Pompen Wageningen

NICKERIE – Boeren die hun landbouwareaal hebben in de Middenstandspolder en Wageningen vragen aan   president Chandrikapersad Santokhi dringende aandacht om het probleem van irrigatiewater voor de rijstproductie in dat gebied, op te lossen. Dit deden zij in een schrijven gedateerd 3 oktober 2024 aan het staatshoofd. De brief is ondertekend door de voorzitter van de Productie en Verwerkings Coöperatie Middenstandsboeren (PVCM), Harinandan Oemraw.

In het schrijven wordt benadrukt dat de boeren geheel afhankelijk zijn van het pompgemaal van Wageningen, aangezien er in dat gebied geen enkel andere mogelijkheid is om de arealen daar te bevloeien met irrigatiewater. “De pompen zijn tot nu toe niet hersteld, terwijl de droge tijd is aangebroken en als de pompen van Wakay niet in werking zullen treden, lopen wij het gevaar dat we niet gaan kunnen inzaaien”, staat in de brief. De PVCM stelt dat het een steeds terugkerend probleem is dat de pompen het laten afweten.

Aan het staatshoofd wordt gevraagd het daarheen te leiden dat de pompen in orde gemaakt worden en zij, de boeren, onverkort gegarandeerd zijn dat zij gaan kunnen inzaaien. In Nickerie zijn de boeren niet te spreken over het feit dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij ertoe is overgegaan een kanaal te graven van 26 km van Lijn 6 in Wageningen tot aan het Jamaerkanaal. “Weggegooid geld”, vinden de landbouwers. De boeren vragen zich af waarom er niet voor gekozen is om te investeren in de pompen van Wageningen. Dit kanaal zal volgens de boeren slechts een klein deel van de landbouwers in dat gebied van irrigatiewater kunnen voorzien en niet het hele gebied. De landbouwers hadden eerder reeds aangegeven weinig vertrouwen te hebben in de drie projecten die afgelopen jaar van start zijn gegaan in Nickerie. Het startsein voor deze projecten die op het infrastructureel vlak liggen, wordt door de mensen beschouwd als een politieke stunt naar de verkiezingen van 2025 toe. AL…[+]