Sterk bewapende sekte opgerold in Spanje: “We dragen een boodschap uit die de kerk en de wereld niet wil”

3 (19.00 uur)Sterk bewapende sekte opgerold in Spanje

CACERES  –  De Spaanse politie heeft een sterk bewapende sekte opgerold. Drie mensen werden opgepakt. Naar acht anderen werd een onderzoek geopend wegens georganiseerde misdaad, bedrog, bedreiging met geweld en slagen en verwondingen. Dat heeft de Guardia Civil meegedeeld.

Bij de bende, met hoofdzetel in de provincie Cáceres in het westen van het land, werden talrijke (oorlogs)wapens aangetroffen, net als munitie ter waarde van minstens 73 duizend euro.

De politie identificeerde reeds meer dan honderd slachtoffers, die samen minstens voor een miljoen euro werden opgelicht. De slachtoffers waren door de belangrijkste leider, een zelfverklaarde ‘Messias’, overgehaald om al hun bezittingen te verkopen en de opbrengst aan de organisatie te doneren. “Een groot deel daarvan werd in wapens geïnvesteerd”, aldus de Guardia Civil. Die vermoedt ook dat het ware aantal gedupeerden een pak hoger ligt, maar dat velen zich uit angst nog niet hebben gemeld.

In totaal werden meer dan 80 wapens, geluiddempers en 7.600 patronen van verschillende kalibers in beslag genomen. In verschillende gebouwen werden daarnaast hoge bedragen cash, mobiele telefoons, tablets en computers meegenomen. Ook werden verschillende bankrekeningen geblokkeerd.

Spaanse media berichten dat de sekteleider zichzelf als ‘Messias’ beschreef en beweerde “dagelijks met Jezus te spreken”. De man is in januari echter overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Zijn weduwe nam daarna de activiteiten van de sekte op zich. Zij zou een van de drie opgepakte personen zijn.

De vereniging ‘Ahora estás en casa’ (‘Vandaag ben je thuis’) nam volgens de mediaberichten onder andere via sociale media contact op met slachtoffers. “De religieuze boodschap ging gepaard met een oproep tot zelfverdediging”, schreef de krant ABC. “We moeten voorbereid en gewapend zijn omdat we een boodschap uitdragen die de kerk en de wereld niet wil. De machthebbers kunnen op ons afkomen”, zo maakte de leider zijn volgelingen wijs. Hij overwoog ook om zich samen met zijn aanhangers te “barricaderen”.

Op haar website spreekt de vereniging van “een voorlopige stopzetting” van haar activiteiten. Op de beschuldigingen van de autoriteiten wordt niet ingegaan. “We blijven verenigd en zullen bijdragen aan de opheldering van alle gebeurtenissen”, klonk het. (HLN)

Fototekst: Een busje van de Guardia Civil. (ANP/EPA)      …[+]