Amsterdamse wethouder opent xtc-winkel voor Dance Event War on drugs werkt niet

1 Amsterdamse wethouder opent xtc-winkel

Amsterdam – Een dag voor het grote festival voor elektronische muziek Amsterdam Dance Event (ADE) losbarst, opent op het Westergasterrein een xtc-winkel. Hier wordt de illegale drug natuurlijk niet echt verhandeld, wel wil het project onderzoeken hoe dit in de toekomst misschien wel op een gereguleerde manier zou kunnen. Wethouder Alexander Scholtes (Zorg) kwam de winkel openen.

“De war on drugs werkt niet”, stelt Scholtes. “Deze strijd heeft een gigantische impact op de stad. Kinderen worden geronseld voor criminaliteit en de politie besteedt een heel groot deel van haar capaciteit aan drugszaken, die ze niet op een andere manier kan inzetten. Ondertussen is drugsgebruik van alle tijden, maar mis je nu goede voorlichting en nazorg. Dit moeten we niet aan criminelen overlaten. Als wethouder Zorg wil ik het drugsbeleid graag humaner en realistischer maken. Deze winkel is een start van het debat dat daarover moet gaan.”

In de xtc-winkel, een initiatief van het Poppi Drugs Museum, worden drie scenario’s getoond. Eén ruimte lijkt op een apotheek, een andere meer op een snoepwinkel en in de derde setting kun je je pilletjes in de club halen, uit een soort sigarettenautomaat. Ondertussen wordt bezoekers gevraagd een enquête in te vullen over hoe zij gereguleerd drugsgebruik voor zich zien. Hoeveel voorlichting, vanaf welke leeftijd, mag er reclame worden gemaakt? De Universiteit Utrecht is aan het initiatief verbonden om de antwoorden te verwerken in een rapport. De ’winkel’ blijft open tot 24 november. (DeTelegraaf)…[+]

Foto: Met het aanbrengen van een groot pilletje op de deur is de winkel geopend. (De Telegraaf)