BIZA wil naast waarborgsom nog meer veranderingen in Kiesregeling

6 BIZA wil naast waarborgsom

PARAMARIBO – Al maanden is er sprake van verandering van de Kiesregeling voor wat betreft de hoogte van het bedrag van de waarborgsom die politieke partijen moeten betalen voor deelname aan de verkiezingen. Dit gewijzigd wetsvoorstel, waarin de nieuwe berekening is opgenomen voor de waarborgsom, is nog niet naar het parlement gestuurd voor goedkeuring. Een belangrijke reden hiervoor is, dat ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken enkele veranderingen wil laten plegen in de Kiesregeling en dat deze voorgestelde veranderingen nog door deskundigen op het ministerie moeten worden afgestemd en geformuleerd met de parlementariërs.

“Het is waar dat er nog enkele veranderingen moeten plaatsvinden in de Kiesregeling, want anders zullen de voorbereidingen niet helemaal naadloos aansluiten op alle facetten betreffende de verkiezingen in mei 2025. Er zal geen oponthoud plaatsvinden, want desondanks werken wij rustig door maar het zou goed zijn als bepaalde beslissingen bij wet worden vastgesteld door het parlement, zodat alles netjes en ordelijk kan worden uitgezet”, zegt BIZA-directeur Nasier Eskak tegen Times of Suriname.  Eskak zegt dat de voorstellen nog vanuit BIZA moeten worden besproken met het parlement alvorens deze op papier worden gezet in een wetswijzigingsvoorstel. “Ik kan in detail niet uit de doeken doen welke de veranderingen zijn die wij voorstellen, want de onderbouwing en informatie daarover willen wij eerst aan het parlement doorgeven”, zegt de directeur.

Op de vraag wanneer deze wijzigingsvoorstellen naar het parlement moeten en binnen hoeveel tijd de wijziging van de Kiesregeling moet worden goedgekeurd zodat er geen stagnatie ontstaat, zegt Eskak, zo gauw als mogelijk. “Er wordt bij BIZA eraan gewerkt om zo snel als mogelijk de veranderingen door te geven aan het parlement. Wij hebben nu onze handen vol vanwege alles wat er nu gaande is op het ministerie maar er wordt eraan gewerkt”, zegt Eskak…[+]