Natio treft Canada in volgende ronde

1. (21.00 uur) Natio treft mogelijk Canada in de volgende ronde

VOETBAL – Suriname staat in de kwartfinale van de Concacaf Nations League tegenover Canada. Suriname verzekerde zich dinsdag van een plek in de kwartfinales door Guyana overtuigend met 5-1 te verslaan. De kwartfinales worden in november gespeeld, waarbij uit- en thuiswedstrijden op het programma staan.

Volgens de Concacaf-regels neemt de beste nummer twee, in dit geval Suriname, het op tegen het op één na sterkste team van de vier reeds gekwalificeerde landen: Mexico, Canada, de Verenigde Staten en Panama. Omdat Canada na Mexico als het tweede sterkste team van de regio wordt beschouwd, zal Suriname het in de kwartfinale opnemen tegen Canada. De eerste wedstrijd wordt op 15 november in Suriname gespeeld, terwijl de return op 19 november in Toronto plaatsvindt.

Voor Suriname is Canada geen onbekende tegenstander. Op 8 juni 2021 verloor Suriname in de WK-kwalificatie met 4-0 van de Canadezen. Bondscoach Stanley Menzo benadrukt de vooruitgang die Canada heeft geboekt: “Ze hebben wereldklasse spelers en hebben zowel op het WK als in de Copa America gespeeld. Het wordt een mooie kans voor onze jongens om zich tegen zo’n team te bewijzen.”

Suriname was samen met Costa Rica, Guatemala, Martinique en Guadeloupe verwikkeld in een spannende strijd om twee kwartfinaletickets. Zowel Suriname als Costa Rica behaalde een overwinning: Costa Rica versloeg Guatemala met 3-0, terwijl Martinique en Guadeloupe 0-0 gelijkspeelden. Costa Rica eindigde hierdoor als groepswinnaar met acht punten. Suriname en Guatemala sloten beide af met zeven punten, maar dankzij een beter doelsaldo (+5 voor Suriname tegenover +1 voor Guatemala) plaatste Suriname zich als nummer twee voor de kwartfinales. Guatemala werd derde en greep naast een plek in de volgende ronde. Guyana en Guadeloupe degraderen naar League B; Guyana eindigde met één punt onderaan, terwijl Guadeloupe met vier punten vijfde werd. Martinique behaalde vijf punten en werd vierde.

Uit groep B hebben Jamaica en Honduras zich gekwalificeerd voor de kwartfinales. Op basis van de FIFA-ranglijst zal Panama tegen Costa Rica spelen, de Verenigde Staten tegen Jamaica, en Mexico tegen Honduras. De halve finales vinden plaats op 20 maart 2025 in het SoFi Stadium. De wedstrijd om de derde plaats, evenals de finale, worden beide gespeeld op 23 maart 2025 in hetzelfde stadion.

 

 

Foto: Virgil Misidjan (m) van Suriname doet alles om de bal weer te veroveren in de wedstrijd tegen Guyana. (Foto: Rakesh Parag) …[+]