Waar gaan de Giro555-donaties heen? ‘Hamas speelt geen rol’

5 Waar gaan de Giro555-donaties

NEDERLAND/GAZA – De druk op humanitaire hulp in Gaza loopt op. Veel NU.nl-lezers zijn kritisch op de Giro555-actie voor het Midden-Oosten: komt dat geld wel goed terecht? Hoogleraar humanitaire studies Thea Hilhorst beantwoordt jullie meest gestelde vragen.

Hilhorst: “Giro555 heeft daar hele duidelijke afspraken over. Zo mogen zij bijvoorbeeld maximaal 7 procent van het opgehaalde bedrag uitgeven aan zogeheten apparaatskosten. Dan moet je denken aan het geld dat wordt besteed aan het coördineren van de hulpprogramma’s, zoals personeelskosten. Het uitgangspunt is altijd: er moet zo veel mogelijk geld uitgegeven worden voor de mensen die het het hardst nodig hebben.”

“Geld gaat vaak naar zogeheten hulpprogramma’s en projecten. Die kunnen verschillende vormen van hulp bieden, zoals medicijnen, voedsel of op sommige plekken onderwijs en dekens. Je werkt als hulporganisatie toe naar het antwoord op de vraag: wat hebben mensen nodig wanneer ze ontheemd zijn?”

“Daar zijn hulporganisaties zoals die achter Giro555 best goed in. Dat komt doordat ze hulpverleners hebben die óf al heel lang in gebieden werken, óf werken met lokale partners die in goed contact staan met de gemeenschap. En dus goed kunnen peilen wat nodig is.”

Het meeste geld van de Midden-Oosteninzamelingsactie zal naar Libanon en Gaza gaan, zegt de woordvoerder van Giro555 tegen NU.nl. “Daar is de noodsituatie onveranderd groot. Daar is geen twijfel over.” Een klein deel van het opgehaalde bedrag gaat naar Israël.

Het geld wordt besteed “waar de nood het hoogst is”. In Libanon gaat het geld bijvoorbeeld naar mensen die hun huis in het zuiden van het land moesten verlaten. De hulporganisaties die onder Giro555 vallen bieden hen voedselpakketten, water en medicijnen, maar ook basisartikelen als zeep en tandenborstels. Ook worden van het geld vluchtelingenkampen gebouwd. (Nu.nl)…[+]