Onafhankelijk Kiesbureau ontvangt IFES voor kennismakingsbezoek

13 Onafhankelik Kiesbureau ontvangt

PARAMARIBO – Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft onlangs een delegatie van de International Foundation for Electoral Systems (IFES) ontvangen voor een kennismakingsbezoek. Deze internationale organisatie zet zich in ter bevordering, promotie en bescherming van democratie in de wereld. Bij de gelegenheid werd de IFES Guyana Program Manager, Danielle Anthony, ontvangen door OKB-voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks.

Op verzoek van de IFES werd de organisatie door het OKB ingelicht over de actuele situatie rond de verkiezingen in ons land. “Het OKB houdt toezicht op de algemene, vrije en geheime verkiezingen en stelt de uitslag van de verkiezingen voor de samenleving bindend vast. Het OKB is steeds actief in de electorale processen zowel nationaal als internationaal. Daarbij is het belangrijk dat de relaties met actoren worden versterkt,” gaf voorzitter Sheikh-Alibaks aan.
De IFES werkt aan het ontwikkelen van technische bijstand en toegepast onderzoek voor verkiezingsorganen, om die in staat te stellen geloofwaardige verkiezingen te organiseren. In dit kader heeft de organisatie het PIRRC-project (Promoting Inclusive Representation of Racially Marginalized Communities and Persons with Disabilities) ingesteld. “Hiermee wordt gestreefd naar betere vertegenwoordiging van gemarginaliseerde gemeenschappen en personen met een beperking in het publieke debat en de media.”
Dit project wordt met lokale partners in Guyana, Jamaica en Suriname uitgevoerd, gaf IFES-program manager Anthony aan. Voorzitter Sheikh-Alibaks onderstreepte het belang van samenwerking en goede communicatie en complimenteerde het werk van de IFES. Het PIRRC-project sluit aan bij de doelstellingen die het OKB nastreeft en in dit kader werden tijdens het gesprek vervolgafspraken vastgelegd. Het OKB blijft in aanloop naar de algemene, vrije en geheime verkiezingen van 25 mei 2025 de pre-electorale activiteiten en ontwikkelingen nauwgezet volgen, besloot voorzitter Sheikh Alibaks.
Voorts waren de leden Stephanie Bram, Anne-Marel Linger, Reita Joemratie, Raj Jadnanansing, Filecia Patterson en OKB-secretaris Aniel Sewgobind mede aanwezig bij de ontmoeting met de IFES-delegatie.…[+]