Tjon En Fa strandt in eerste ronde wereldkampioenschappen in Denemarken

TJON-EN-FA

WIELRENNEN – Het wil nog niet vlotten voor de Surinaamse baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa in zijn zoektocht naar topvorm. Tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Ballerup, Denemarken, slaagde de 30-jarige renner er donderdag niet in om door te dringen tot de kwartfinale van het onderdeel Keirin.

Tjon En Fa werd in de eerste ronde ingedeeld in de vijfde kwalificatiereeks, waarin hij het moest opnemen tegen Mikhail Yakovlev (Israël), Jeffery Hoogland (Nederland), Thomas Cornish (Australië), Harry Horn-Ledingham (Engeland) en Kirill Kurdidi (Kazachstan). De Surinamer eindigde als vierde, achter Yakovlev, Hoogland en Cornish. Yakovlev en Hoogland verzekerden zich van een plaats in de kwartfinale, terwijl de overige renners nog een kans kregen via de herkansingsronde om de kwartfinale te bereiken in de Velodrome Ballerup Super Arena.

Naast Yakovlev en Hoogland kwalificeerden ook Kevin Quintero (Colombia), Kento Yamasaki (Japan), Harrie Lavreysen (Nederland), Nicholas Paul (Trinidad en Tobago), Kaiya Ota (Japan), Mateusz Rudyk (Polen), Shinji Nakano (Japan) en Firdaus Sahrom (Maleisië) zich voor de kwartfinales.

In de herkansing moest Tjon En Fa het opnemen tegen James Hedgcock (Canada), Cheuk Hei To (Hong Kong) en Hayden Norris (Engeland). Helaas greep hij ook hier net naast een plek in de volgende ronde en eindigde als derde. Hedgcock en To gingen door naar de kwartfinale. Behalve hen wisten ook Cornish, Stefano Moro (Italië), David Ortega (Colombia), Shih Feng Kang (Taiwan), Horn-Ledingham en Santiago Ramirez (Colombia) alsnog een plek in de kwartfinale te bemachtigen.

Woensdag wisten Lavreysen, Hoogland en Roy van den Berg hun wereldtitel op de teamsprint te behouden. In de finale namen de Nederlandse mannen het op tegen Australië.

De Oranjeformatie toonde zich oppermachtig en won het duel met overtuiging. Het Nederlandse trio klokte een indrukwekkende tijd van 42,046 seconden. De Australische ploeg bleef ver achter, met een achterstand van ruim zes tienden van een seconde. Japan completeerde het podium door het brons in de wacht te slepen. …[+]