Executie man die mogelijk 20 jaar onschuldig in eenzame opsluiting doorbracht, op allerlaatste moment uitgesteld

3 (17.00 uur)Executie van man die mogelijk 20 jaar onschuldig in eenzame opsluiting doorbracht

TEXAS  –  Op het allerlaatste moment werd in de Verenigde Staten de executie van een 57-jarige autistische man uitgesteld. De man had normaal gezien donderdagavond een dodelijke injectie moeten krijgen voor de moord op zijn tweejarige dochter, maar er waren al eerder ernstige twijfels gerezen over zijn schuld.

De in 2003 veroordeelde Robert Roberson had normaal gezien donderdag om 18.00 uur (plaatselijke tijd) geëxecuteerd moeten worden voor de moord op zijn tweejarig dochtertje Nikki in 2002.

De advocaten van Roberson voerden echter aan dat het meisje niet overleed aan het shakenbabysyndroom, zoals indertijd werd aangenomen, maar aan de gevolgen van een zware longontsteking. Die zou nog zijn verergerd door het voorschrijven van verkeerde medicatie die intussen verboden is voor kinderen.

Ook de hoofdonderzoeker bij de politie die de man na de dood van zijn dochter oppakte, is inmiddels overtuigd van zijn onschuld en vroeg de gerechtelijke instanties al meerdere keren tevergeefs om hem gratie te schenken.

Na een avond vol spanning willigde het Texaanse Hooggerechtshof uiteindelijk dan toch een verzoek in van leden van een parlementaire commissie om Roberson op te roepen voor een hoorzitting, in een laatste poging om uitstel van executie te krijgen voor de man.

Een rechter in eerste aanleg had eerder, op verzoek van de parlementsleden, een bevel uitgevaardigd dat de Texaanse autoriteiten verbood om Roberson te executeren voordat hij kon getuigen voor de commissie. Maar een hof van beroep vernietigde die beslissing. Ook het conservatieve Amerikaanse Hooggerechtshof had eerder het verzoek om uitstel afgewezen.

Joe Moody en Jeff Leach, twee leden van het Amerikaanse Congres, lieten donderdagavond in een gezamenlijke verklaring weten dat ze verheugd waren over het uitstel. “Meer dan twintig jaar lang bracht Robert Roberson elke dag 23,5 uur door in eenzame opsluiting, in een cel niet groter dan de kasten van de meeste Texanen. Al die tijd streefde hij ernaar om gehoord te worden”, aldus Moody en Leach. “We kijken ernaar uit om hem in het Texaanse Capitool te verwelkomen en hem en de waarheid eindelijk een kans te geven om gehoord te worden.” (De Telegraaf)

Fototekst: Jennifer Martin en Thomas Roberson, de oudere broer van Robert Roberson, protesteerden tegen de doodstraf. (ANP / Associated Press) …[+]