Emotionele Ngannou draagt wereldtitel op aan overleden zoontje

Francis-Ngannou-def.-Renan-Ferreira-PFL-Battle-of-the-Giants-44.

MMA – Francis Ngannou (38) heeft de wereldtitel bij de Professional Fighters League (PFL) gewonnen. De Kameroener was Renan Ferreira de baas tijdens Battle of the Giants, een speciaal evenement in het Saoedische Riyadh. De reusachtige MMA-vechter had nog geen vier minuten nodig om zijn tegenstander te verslaan via een technische knock-out, maar de snelvloeiende tranen van de kersverse kampioen overstegen zijn prestatie.

De terugkeer van Ngannou in de vechtkooi was van korte duur, maar het ontbrak allesbehalve aan spektakel. Bijna drie jaar geleden stond de Kameroener voor het laatst op het canvas van een octagon; toen nog voor de UFC. In de nacht van zaterdag op zondag debuteerde de 38-jarige topvechter in stijl voor de snelgroeiende vechtsportorganisatie PFL.

Dat Renan Ferreira de opponent van Ngannou zou worden, werd eerder dit jaar al duidelijk. De 2,03 meter grote Braziliaan won in februari van Ryan Bader en dwong daarmee zijn partij tegen de Afrikaan af. ‘Problema’ had toen slechts 21 seconden nodig om Bader met een harde stoot naar het canvas te krijgen en zijn zwaargewichttitel te verdedigen. De ontmoeting met Ngannou was zonder enige twijfel de grootste en belangrijkste wedstrijd van zijn carrière.

In het gevecht bleven de giganten nog geen minuut op hun benen staan. Ngannou zag zijn kans schoon om zijn Braziliaanse tegenstander naar de grond te brengen met een succesvolle takedown, wat resulteerde in een dominante positie voor hem. Hoewel Ferreira een wanhopige poging deed om Ngannou te verwurgen, was de Kameroener heer en meester in de partij. Na iets meer dan drie minuten beëindigde hij het gevecht op brute wijze.

Een aantal spijkerharde linkse hoeken richting het hoofd van Ferreira waren voor scheidsrechter Dan Miragliotta reden genoeg om de partij te stoppen. Na de tussenkomst van de arbiter bleef een explosie van vreugde echter uit bij Ngannou. De kersverse wereldkampioen bleef secondenlang verstijfd van emotie met zijn rug tegen de kooi aan zitten. In het interview na afloop duidde de vechter zijn tranen van verdriet.

“Ik wilde sterk blijven, maar het is moeilijk”, begon ‘The Predator’ zijn verhaal na de partij. “Niet alleen de trainingen, maar alles daaromheen was de laatste tijd lastig voor me. Ik maakte me geen zorgen over de terugkeer naar MMA. Ik wist wat ik moest doen en ik ben nog niet klaar met de sport. Ik wil alleen vragen of iedereen de naam van mijn zoon Kobe wil blijven herinneren.”

Eerder dit jaar overleed het zoontje van Ngannou, dat slechts vijftien maanden oud werd. Een misvorming van de hersenen bleef bij Kobe lange tijd onontdekt. Behandelingen waren – mede door een verkeerde diagnose – uiteindelijk tevergeefs. (AD)…[+]

 

Foto: Francis Ngannou heeft de wereldtitel bij de PFL gewonnen en draagt deze op aan zijn overleden zoontje. (Foto: MMA)