McLaren woest over tijdstraf Norris in Austin

(13

AUTOSPORT – McLaren-teambaas Andrea Stella was zondag witheet, omdat Lando Norris in Austin door een tijdstraf zijn derde plek aan Max Verstappen had verloren. Volgens Stella hadden de stewards niet mogen ingrijpen.

“Ik vind de manier waarop de stewards ingrepen in deze mooie tak van autosport ongepast, omdat beide auto’s van de baan gingen”, zei Stella. “Beide auto’s hadden dus voordeel. Het is heel zuur, want het kostte ons een podiumplek in een race waarin we geduldig bleven.” Norris en Verstappen maakten er in de slotfase een mooi gevecht van. De Brit reed op nieuwere banden en had meer snelheid dan Verstappen, die stevig verdedigde. Norris haalde Verstappen uiteindelijk buiten het reguliere asfalt in en kreeg daarvoor een tijdstraf van vijf seconden.

Daardoor viel hij terug van de derde naar de vierde plek en pakte Verstappen alsnog een podiumplek. Het was niet de eerste keer dat Verstappen en Norris elkaar in de race tegenkwamen. Bij de start ging Verstappen Norris voorbij. Volgens Stella was die inhaalactie ook niet rechtmatig. “Dat we in de eerste ronde bij de eerste bocht van de baan werden geduwd, accepteerden we. En deze beslissing van de stewards kan niet worden aangevochten. Helaas moeten we het daarom achter ons laten en doorgaan naar de volgende race.”

Norris opperde zelf over de boordradio al dat hij Verstappen beter voorbij had kunnen laten. In dat geval had hij geen tijdstraf gehad en nog een aantal rondes de tijd om zijn concurrent alsnog in te halen. “Maar we hebben zorgvuldig gecontroleerd dat beide auto’s van de baan gingen. Voor ons was er geen twijfel dat de actie correct was”, benadrukte Stella.

Norris, die van pole was vertrokken, zat er zelf behoorlijk doorheen. “Dit valt me zwaar”, vertelde hij. “Er zijn verschillende manieren om ernaar te kijken. Voor mij is het punt dat het niet klopt wat Max deed.”

“Hij verdedigde zijn positie door buiten de baan te gaan. Max ging buiten de baan tijdens het verdedigen, maakte een fout en profiteerde daarvan. Tegelijkertijd moest ik daardoor ook van de baan. “Het is onmogelijk om te weten of ik op de baan had kunnen blijven”, vervolgde Norris. “Daardoor kun je dat soort situaties niet goed beoordelen als steward. Maar dat zijn de regels.” Door zijn derde plek heeft Verstappen nu 57 punten voorsprong op Norris. Dit jaar zijn er nog vijf Grands Prix en twee sprintraces te gaan. (Nusport)

Foto: Het kamp van Lando Norris is woest op de tijdstraf die hij kreeg. (Foto: ESPN) …[+]