Britse waakhond geeft Volkswagen miljoenenboete voor wegnemen auto’s van kwetsbare mensen

Britse waakhond geeft Volkswagen miljoenenboete

LONDEN – De financiële tak van het Duitse autoconcern Volkswagen in Groot-Brittannië heeft van de Britse financiële waakhond een boete gekregen van 5,4 miljoen pond (€6,5 miljoen), omdat hij wagens van kwetsbare mensen liet wegnemen. Volkswagen Finance moet ook een compensatie betalen aan zowat 110.000 betrokken klanten.

Volgens de Financial Conduct Authority (FCA) is de kredietverstrekker er niet in geslaagd om de individuele omstandigheden van zijn klanten te begrijpen of om gepaste ondersteuning te bieden, dit over een periode tussen januari 2017 en juli 2023. In sommige gevallen werden daardoor wagens weggehaald bij kwetsbare mensen, zonder dat er andere opties voor hen overwogen werden.

Het gebrek aan ondersteuning werd nog erger gemaakt doordat de kredietverstrekker gebruikmaakte van slecht opgestelde en geautomatiseerde communicatie om klanten te benaderen, aldus de waakhond.

“Voor velen is een auto niet enkel een hebbeding, maar een noodzaak voor het werk of het gezinsleven”, aldus Therese Chambers van FCA. “Volkswagen Finance heeft moeilijke persoonlijke situaties erger gemaakt door geen rekening te houden met wat mensen in moeilijkheden nodig zouden kunnen hebben.”

Volkswagen Finance is ermee akkoord gegaan om in totaal 21,5 miljoen pond aan compensaties te betalen aan zowat 110.000 klanten die volgens de FCA mogelijk schade geleden hebben. (HLN/Reuters)