China en India zijn het eens over grensbewaking in Himalaya na jarenlang conflict

6 (23.00uur)China en India zijn het eens over

CHINA/INDIA – De kernmachten China en India hebben een akkoord bereikt over hoe ze langs de omstreden grens in de Himalaya gaan patrouilleren. Die grens is namelijk niet officieel vastgelegd en zorgt al tientallen jaren voor wrijving tussen de twee landen.

De twee landen noemen de overgang niet eens een grens, maar “de lijn van huidige controle”. Die lijn is ruim 3.400 kilometer lang en loopt door wild stromende riviertjes, meren en bewegende gletsjers. De twee landen vochten in 1962 een oorlog met elkaar uit om de grens. Sindsdien ontstonden er regelmatig nieuwe opstootjes.

In juni 2020 vielen voor het eerst in 45 jaar doden tijdens zo’n confrontatie. Er waren vooral spanningen omdat patrouilles van beide landen elkaar tegenkwamen op terrein waarvan ze dachten dat het van hen was. Op een ander moment in 2020 kwamen 24 militairen om het leven bij zo’n botsing, van wie 20 uit India.

Sindsdien zijn de verhoudingen tussen beide landen nog verder op scherp komen te staan. Dat had ook economische invloed: zo scherpte India de controle op investeringen door Chinese bedrijven flink aan. Ook legde het land grote Chinese projecten stil. Dat leidde ertoe dat verschillende grote Chinese autofabrikanten miljarden dollars kwijtraakten.

De Indiase buitenlandminister Vikram Misri maakte maandag bekend dat militaire onderhandelaars de afgelopen weken met elkaar gesproken hebben en tot een akkoord gekomen zijn. Daarin staat onder meer dat de partijen zich terughoudend opstellen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de patrouilles. Mogelijk trekken de troepen van beide landen zich nu terug uit het grensgebied.

Minister Misri komt met de mededeling een dag voor de topconferentie van de groep BRICS in de Russische stad Kazan. Die groep bestaat uit China en India en een serie landen, inclusief Rusland, Zuid-Afrika, BraziliĆ« en Iran, die alternatieven zoeken voor de westerse invloed op de wereldeconomie. De Chinese president Xi Jinping en de Indiase premier Narendra Modi zijn dinsdag beiden in Kazan. (Nu.nl)…[+]