171 Jaar Chinese Immigratie herdacht in Suriname

171 jaar Chinese Immigratie herdacht

PARAMARIBO – Op zondag werd de 171ste herdenking van de Chinese immigratie in Suriname gevierd door verschillende vertegenwoordigers van Chinese organisaties, en de politieke counsellor van de Chinese ambassade, Liu Zhenhua. De ceremonie vond plaats bij het Vriendschapsmonument aan de Mr Jagernath Lachmonstraat, waar traditiegetrouw kransen werden gelegd.
In zijn toespraak benadrukte counsellor Liu Zhenhua de aanzienlijke bijdrage van de Chinese gemeenschap aan de ontwikkeling van Suriname. Hij wees op de aanwezigheid van Chinese ondernemingen in alle delen van het land, variërend van supermarkten en restaurants tot mijnbouw- en houtindustriebedrijven. “Chinese ondernemers spelen een grote rol in de handel en economie van Suriname, en ze bekleden ook belangrijke posities in de overheid”, aldus Zhenhua. Hij riep op om de banden tussen de twee landen te versterken en moedigde verdere Chinese investeringen in de Surinaamse economie aan.
Ook minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), sprak tijdens de ceremonie. Hij onderstreepte het belang van de langdurige Chinese aanwezigheid in Suriname voor de samenleving en de opbouw van het land. Ramdin gaf aan dat president Chandrikapersad Santokhi regelmatig overlegt met de Chinese gemeenschap en ondernemers, zowel lokaal als internationaal, om te onderzoeken hoe zij nog meer kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Suriname.
Met het oog op de recente ondertekening van de Final Investment Decision door Total Energies voor olie- en gaswinning, benadrukte Ramdin dat de Surinaamse regering openstaat voor meer betrokkenheid van Chinese investeerders, vooral in de energie-industrie.
Assembleelid Chuanrui Wang en Clifton Braam, vertegenwoordiger van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, woonden eveneens de herdenkingsplechtigheid bij. De bijeenkomst onderstreept de sterke banden tussen de Chinese gemeenschap en de Surinaamse samenleving, met hoop op verdere samenwerking en economische groei in de toekomst.…[+]