Europees Parlement leent Oekraïne 35 miljard euro uit potje Russisch geld

9 (09.00uur)Europees Parlement leent Oekraïne

OEKRAÏNE – Het Europees Parlement is akkoord met een lening van 35 miljard euro aan Oekraïne. Het geld komt uit het potje met rendement op bevroren Russische tegoeden. Oekraïne mag zelf bepalen waaraan het geld wordt besteed. Het voorstel van de Europese Commissie is met 518 van de 635 uitgebrachte stemmen aangenomen. 56 Europarlementariërs stemden tegen, 61 onthielden zich van stemming.

“Een historisch moment”, zei Roberta Metsola na de stemmingsuitslag. “Hiermee geven we een duidelijke boodschap af dat Rusland als agressor zal moeten betalen voor de vernietigingen in Oekraïne.” De steun in het Europees Parlement is breed, zo bleek eerder tijdens het debat dinsdag. Europarlementariërs van de centrumrechtse EVP, de sociaaldemocraten, de liberale Renew, Die Grünen en de rechts-conservatieve ECR zijn voor het snel beschikbaar stellen van de miljarden aan het door oorlog getroffen Oekraïne.

Het is volgens deze politieke groeperingen meer dan terecht dat de lening wordt gedekt vanuit de rente op de lening van bevroren Russische tegoeden. Agressor Rusland moet betalen, zo was hun centrale boodschap. (Nu.nl)…[+]