Natio stijgt twee plaatsen op FIFA-ranglijst

1.-(19

VOETBAL – Suriname heeft op de nieuwste FIFA-wereldranglijst een bescheiden, maar betekenisvolle vooruitgang geboekt. Het nationale voetbalteam klom twee plaatsen en staat nu op de 136ste plek. Deze vooruitgang komt na maanden van intensieve wedstrijden en voorbereidingen. De volgende FIFA-ranglijst verschijnt op 27 november, wanneer zal blijken of Natio deze opwaartse trend kan voortzetten.

Tijdens de afgelopen interlandperiode speelde Suriname tegen Costa Rica en Guyana. Natio behaalde een verrassend gelijkspel tegen Costa Rica (1-1) en boekte een overtuigende 4-1 overwinning op Guyana. Het gelijkspel tegen Costa Rica, momenteel 50e op de wereldranglijst, wordt als een grote verrassing gezien. Ondertussen zakte Guyana vijf plaatsen en staat nu 161e.

Sinds april is Suriname bezig aan een opmars. Toen stond het team nog op de 144e plek. Deze verbetering geeft hoopvolle signalen voor het Surinaamse voetbal, maar er is nog werk aan de winkel voor zowel de technische staf als de spelers. Met enkele cruciale wedstrijden in het vooruitzicht krijgt Suriname de kans om verder te stijgen op de wereldranglijst.

In de wereldtop worden de onderlinge verschillen kleiner. Argentinië behoudt nog steeds de eerste plaats, maar de voorsprong op Frankrijk (2e) en Spanje (3e) slinkt. Engeland (4e), Brazilië (5e) en België (6e) handhaven hun posities. Portugal (7e) en Italië (9e) hebben beiden een plek winst geboekt, terwijl Nederland (8e) en Colombia (10e) een plaats hebben verloren. Duitsland (11e) stijgt twee plaatsen en staat nu op de drempel van de top 10.

 

Verder hebben landen als Algerije (37e, +4), Peru (38e, +5) en Griekenland (42e, +6) grote vooruitgangen geboekt, terwijl Kameroen (49e, +4) terug is in de top 50. Andere Afrikaanse teams die sprongen hebben gemaakt, zijn onder meer Equatoriaal-Guinea (88e, +6), Zimbabwe (117e, +7), Gambia (128e, +7) en Botswana (140e, +7), waarbij Botswana de grootste stijging in punten behaalde (38,30 punten erbij).

Voor Afrika is er extra reden tot vreugde, aangezien de Comoren (108e) en Soedan (110e) de grootste stijgers zijn op deze ranglijst, met beide een winst van tien plaatsen, na overwinningen op respectievelijk Tunesië en Ghana tijdens de kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup 2025.

 

Foto: Bondscoach Stanley Menzo en zijn jongens zijn met twee plaatsen gestegen op de recente ranglijst van de FIFA. (Foto: Rakesh Parag) …[+]