Bermbranden vormen risico voor stroomvoorziening

2 berm

PARAMARIBOGrote delen van Para zaten onlangs zonder stroom toen een belangrijke 33 kV-mast langs de Kennedyweg omviel en in vlammen opging door een bermbrand. Dit veroorzaakte een stroomonderbreking, waardoor gebieden zoals Onverwacht, Republiek, Krakaweg en de weg naar Matta maar liefst acht uur zonder elektriciteit zaten.

Tijdens de droge periodes van het jaar komen er vaak berm- en grasbranden voor langs openbare wegen. Deze branden, die vaak door mensen worden aangestoken, kunnen ernstige gevolgen hebben voor de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) en haar klanten, omdat het elektriciteitsnetwerk langs deze wegen is aangelegd.

De elektriciteitspalen zijn meestal van hout en daardoor brandbaar, vooral tijdens periodes wanneer het gras droog is. Harde wind kan ervoor zorgen dat de vlammen zich snel verspreiden, wat een gevaar vormt voor de elektriciteitslevering aan de gemeenschap.

Bermbranden kunnen niet alleen schade toebrengen aan het EBS-netwerk en haar klanten, maar ook een fysiek gevaar opleveren voor de omgeving. Dit kan leiden tot schroeischade aan de voet van de masten, wat instortingsgevaar langs de openbare weg met zich meebrengt. Bovendien brengt het herstel van deze belangrijke infrastructuur onnodige kosten met zich mee voor het bedrijf. De EBS roept daarom de gemeenschap op geen berm- en grasbranden te stichten.

  • Een bermbrand langs de Kennedyweg veroorzaakte schade aan een elektriciteitsmast, wat leidde tot een langdurige stroomonderbreking in Para.