Internationale conferentie in Parijs haalt bijna 1 miljard euro op voor Libanon

Internationale conferentie in Parijs

PARIJS/LIBANON – Een internationale conferentie in Parijs voor steun aan Libanon heeft 925 miljoen euro opgeleverd. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot donderdag gemeld. De opbrengst is meer dan de gehoopte 400 tot 500 miljoen euro.

Van het opgehaalde bedrag is 740 miljoen euro voor humanitaire hulp. Daarnaast gaat 185 miljoen euro naar de Libanese strijdkrachten. De conferentie werd opgezet na een oproep van de Verenigde Naties voor bijdragen voor vluchtelingen in Libanon. Bij de conferentie waren afgevaardigden van ongeveer zeventig landen en vijftien internationale organisaties en instellingen. Alle aanwezige partijen dringen aan op een staakt-het-vuren aan “beide kanten van de grens”.

Volgens Barrot heeft de conferentie ruim de helft opgeleverd van het bedrag dat de VN begin oktober vroeg, schrijft Le Parisien. De Verenigde Staten zijn een van de grootste donateurs met 300 miljoen dollar (ongeveer 278 miljoen euro). Frankrijk draagt 100 miljoen euro bij, kondigde de Franse president Emmanuel Macron donderdagochtend aan.

Nederland geeft 4 miljoen euro voor de noodhulp in Libanon. Eerder zegde Nederland al 10 miljoen euro toe voor humanitaire hulp via verschillende hulporganisaties. Daarnaast roepen de VS en Frankrijk in een gezamenlijke verklaring op het zuiden van Libanon vrij te maken van “troepen of wapens anders dan die van de Libanese staat”.

Barrot zei ook dat Libanon een nieuwe president moet kiezen. Dat moet een einde maken aan een machtsvacuüm dat al twee jaar duurt. De Franse buitenlandminister noemde het ontbreken van een gekozen staatshoofd “onvoorstelbaar”. Libanon zit al twee jaar met een demissionaire regering. Hezbollah houdt een nieuwe, functionerende regering tegen. Israël voert zware aanvallen uit in Libanon vanwege de strijd met de Libanese militante beweging Hezbollah. Door het geweld zijn honderdduizenden mensen in het zuiden van Libanon op de vlucht geslagen. (Nu.nl)…[+]