Thunder overdondert Nuggets om seizoen te openen

Denver Nuggets center Nikola Jokic, left, blocks Oklahoma City Thunder guard Shai Gilgeous-Alexander as he drives the lane in the second half of an NBA basketball game Thursday, Oct. 24, 2024, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski)

BASKETBAL – De Oklahoma City Thunder, aangevoerd door Shai Gilgeous-Alexander en Chet Holmgren, hebben hun NBA-campagne geopend met een dominante 102-87 overwinning op Nikola Jokic’ Nuggets in Denver op donderdag. Gilgeous-Alexander, die vorig seizoen tweede werd na Jokic in de verkiezing voor de Meest Waardevolle Speler, scoorde 28 punten en Holmgren voegde daar 25 punten, 14 rebounds, vier blocks en twee steals aan toe voor de Thunder, die op het hoogtepunt met liefst 20 punten voor stond.

Oklahoma City weerstond een triple-double van Jokic, die vorig seizoen zijn derde MVP trofee in vier jaar opeiste. De Servische ster scoorde 16 punten met 12 rebounds en 13 assists. Maar de Nuggets raakten slechts 35,4 procent van hun schoten uit het veld, en slechts 15 van de 54 schoten in de tweede helft terwijl de Thunder uitliep. OKC en Denver eindigden vorig seizoen met dezelfde 57-25 records, waarbij de Thunder met een tiebreaker de eerste plaats in de Western Conference opeiste, maar verloor van de Dallas Mavericks in de halve finale van de Conference.

Holmgren maakte indruk aan beide kanten van de vloer, blockte een schot van Jokic in het derde kwart en sprintte voor een dunk. “Ik probeer er gewoon heen te gaan en uit te voeren en te helpen winnende acties te maken”, zei Holmgren na de wedstrijd. “En daar hebben we vanavond genoeg van gemaakt om te winnen.”

Elders kwam regerend kampioen Boston traag op gang in zijn seizoensopener tegen de New York Knicks, tegen het op één na slechtste team van vorig seizoen, de Washington Wizards, die in het begin zelfs met acht punten leidden. Het stond 51-51 met nog vijf minuten te gaan in het tweede kwart, maar de Celtics sloten de eerste helft af met een 13-3 run en boekten vervolgens een 122-102 overwinning.

 

Jaylen Brown vierde zijn 28e verjaardag met 27 punten en Jayson Tatum voegde er 25 en 11 rebounds aan toe voor Boston, dat 19 punten kreeg van Derrick White. “Dit was onze eerste wegwedstrijd… we begonnen een beetje traag, maar we bleven op koers en we konden de overwinning pakken”, zei Brown. (FS)

Foto: Shai Gilgeous-Alexander (r) probeert over Nikola Jokic heen te schieten. (Foto: Inquirer.net)

…[+]