Moody’s waarschuwt voor onverantwoordelijke uitgaven in aanloop naar de verkiezingen

3 Moody's waarschuwt

PARAMARIBO – Fiscale instabiliteit, oftewel het risico dat de overheidsuitgaven oplopen, vormt een extra uitdaging naarmate de verkiezingen van 2025 naderen. Het internationale ratingbureau Moody’s waarschuwt in haar laatste analyse over de kredietwaardigheid van Suriname dat overheden in een verkiezingsjaar vaak de neiging hebben om extra uitgaven te doen om kiezers gunstig te stemmen, wat de budgettaire stabiliteit kan bedreigen.

Dit risico wordt vergroot door positieve financiële ontwikkelingen, zoals het definitieve investeringsbesluit (FID) in de oliesector, waardoor Suriname gemakkelijker toegang heeft tot commerciële financiering. Dit kan onzekerheden creëren in de fiscale vooruitzichten van het land en tot economische schokken leiden. De verwachting is dat de regering in de komende maanden onder grote druk zal staan om financiële doelstellingen te halen en tegelijkertijd de risico’s van uitgavenoverschrijdingen te minimaliseren. Het is de vraag of de regering in staat zal zijn om de nodige aanpassingen door te voeren om zowel binnenlandse als externe risico’s te beheersen, terwijl ze streeft naar begrotingsdiscipline en economische groei.

Het pad van een prudent begrotingsbeleid blijft kwetsbaar voor externe factoren, zoals wisselkoersschommelingen en grondstoffenprijzen, die de toekomstige schuldenlast van het land onzeker maken. “Een devaluatie van 10% van de lokale valuta zou leiden tot een stijging van de schuld in relatie tot het Bruto Binnenlands Product (BBP), ervan uitgaande dat alle andere factoren gelijk blijven. De afhankelijkheid van grondstoffenprijzen maakt het fiscaal beleid ook volatiel. Wanneer de prijzen van exportproducten zoals olie en goud dalen, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben voor de overheidsinkomsten en de financiering van belangrijke projecten. Dit brengt risico’s met zich mee voor het duurzame beheer van de overheidsfinanciën”, stelt Moody’s…[+]