OW-minister: “Het betalen van vuilophalers is nu prioriteit”

5 OW-minister

PARAMARIBO – Minister Riad Nurmohamed van het Ministerie van Openbare Werken (OW) geeft aan dat de betalingen voor andere projecten zonder prioriteit voorlopig worden uitgesteld om achterstallige betalingen aan vuilophalers, die nog 30% tot 50% tegoed hebben, deels in te halen. Volgens Nurmohamed zijn er geen middelen meer om vooruit te betalen, en de reeds ontvangen betalingen zijn ontoereikend. Hij wacht momenteel op groen licht van het Ministerie van Financiën en Planning om middelen vrij te maken, zodat uitbetalingen kunnen starten zodra de gelden beschikbaar zijn. Een deel van de vuilophalers, die wel al betaald is, blijft normaal werken.

De minister benadrukt dat de betalingen voor bijvoorbeeld bouwprojecten nu geen prioriteit hebben, omdat het ophalen van vuil op dit moment belangrijker is. “Het ministerie werkt met budgetten; zo is er bijvoorbeeld maandelijks SRD 10 miljoen beschikbaar voor vuilophaal, SRD 20 miljoen voor projecten en SRD 30 miljoen voor salarissen. Daarna wordt bekeken welke projecten kunnen worden gepauzeerd en welke prioriteit hebben. Dit vereist een beleidsbesluit van het Ministerie van Financiën en Planning”,  aldus de minister.

Echter, enkele vuilophalers geven aan dat zij hun werk pas hervatten wanneer zij volledig uitbetaald zijn, aangezien zij ook verplichtingen hebben, zoals het betalen van personeel en het tanken van benzine voor de vuilniswagens om het werk voort te zetten. Artsen waarschuwen ondertussen dat het niet ophalen van huisvuil gezondheidsrisico’s kan vergroten en doen een beroep op de regering om de aannemers spoedig te betalen, zodat het werk normaal kan worden hervat…[+]