Tientallen doden in noorden Gaza, Israëlische troepen bestormen ziekenhuis

3 Tientallen doden in noorden Gaza

GAZA – De situatie verergert in het noorden van de Gazastrook, dat al weken door Israël wordt afgesloten van het zuiden. Het afgelopen etmaal vielen er tientallen doden en gewonden bij een Israëlische luchtaanval op vluchtelingenkamp Jabalia. Ten noorden bestormden troepen een ziekenhuis.

Bij de Israëlische luchtaanval op vluchtelingenkamp Jabalia werd een wooncomplex geraakt. Daarbij vielen zo’n 150 doden en gewonden, onder wie kinderen, en werden zeker tien woningen verwoest.

Hulpverleners hadden grote moeite om de plek te bereiken vanwege de voortdurende Israëlische aanvallen, meldt het Palestijnse persbureau WAFA op basis van berichten van bewoners die probeerden hulp in te schakelen. Het gebied rond Jabalia is al wekenlang doelwit van zware aanvallen. Sinds begin oktober is het noorden van Gaza effectief afgesloten van het zuiden, terwijl het Israëlische leger het grondoffensief en luchtaanvallen opvoert. Volgens hulpverleners zijn daarbij al zeker 770 Palestijnen gedood en meer dan duizend gewonden gevallen, staat in een verklaring van het Al Awda-ziekenhuis.

In de nacht van donderdag op vrijdag bestormden Israëlische troepen een ziekenhuis bij Beit Lahiya, iets ten noorden van Jabalia. Het Kamal Adwan-ziekenhuis is een van drie medische faciliteiten in het noorden van Gaza die nog met grote moeite functioneren.

Israëlische troepen beschoten het ziekenhuis met tanks, waarna soldaten binnenvielen en patiënten en medewerkers dwongen te vertrekken, meldt Reuters. “Het terroriseren van burgers, gewonden en kinderen begon toen Israëlische strijdkrachten het vuur op het ziekenhuis openden, zegt directeur Eid Sabbah van het ziekenhuis tegen Reuters. Daarbij werden onder meer zuurstofvoorraden getroffen. (Nu.nl)…[+]