Eigenaren van schip bij brugramp Baltimore treffen schikking over opruimkosten

6 Eigenaren van schip bij brugramp

USA (BALTIMORE) – De eigenaar en de exploitant van het containerschip dat eind maart tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore botste, gaan de kosten betalen voor het opruimen van de ingestorte brug. Het bedrijf heeft daarover een schikking getroffen met de overheid. De eigenaar en de exploitant van het schip gaan ruim 100 miljoen dollar (ruim 92 miljoen euro) betalen, meldt persbureau AP. Dat bedrag dekt de kosten die zijn gemaakt bij het opruimen van de resten van de brug.

De schikking gaat niet over de bouw van een nieuwe brug. De kosten daarvan worden geschat op twee miljard euro. De staat Maryland heeft daarvoor een eigen aanklacht ingediend tegen de bedrijven Green Ocean Private Limited, de eigenaar van het schip, en Synergy Marine Pte Ltd, de exploitant.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie had de eigenaar en de exploitant vorige maand aangeklaagd, met als inzet een vergoeding voor de opruimkosten. Volgens de aanklagers waren de elektrische en mechanische systemen van het schip slecht onderhouden en kwam het schip daardoor in de problemen. Daarnaast zou de bemanning fouten hebben gemaakt. Het bedrag dat de bedrijven gaan betalen komt bijna overeen met het bedrag dat justitie had geëist.

Volgens het ministerie had de ramp voorkomen kunnen worden als de eigenaar en de exploitant zich aan de veiligheidsvoorschriften hadden gehouden en de bemanning goed hadden opgeleid.

Toen het vrachtschip Dali op 26 maart de haven van Baltimore verliet, raakte het stuurloos en voer het tegen een pilaar van de brug. Die stortte vervolgens in. Zes wegwerkers die op de brug aan het werk waren, kwamen daarbij om het leven. Ook raakte het scheepvaartverkeer naar de haven van Baltimore gestremd, omdat de brokstukken van de brug de vaarweg blokkeerden. Het schip kon pas na twee maanden worden weggehaald. In juni was het scheepvaartverkeer weer helemaal hersteld. (NU.nl)…[+]