Loonhandicap tussen België en buurlanden bijna gedicht

7 Loonhandicap tussen België

BELGIE – Een tussentijds rapport van de Centrale Raad van het Bedrijfsleven (CRB), het adviesorgaan van vakbonden en werkgevers, zegt dat de loonhandicap in België momenteel 1 procent bedraagt. In 2025 zou die zelfs negatief worden, schrijft de krant La Libre Belgique zaterdag. De loonhandicap gaat na of de loonkosten van Belgische bedrijven sneller stegen dan die van de buurlanden, Duitsland, Frankrijk en Nederland, met referentiejaar 1996. Als die kosten hoger zijn, is het lastiger concurreren, zeker in de exportsectoren.

In 2022-2023 benaderde de loonhandicap de 10 procent, als gevolg van hoge loonindexaties, schrijft La Libre. Maar nu zijn we veraf van dergelijke cijfers. Een van de oorzaken zijn de felle loononderhandelingen in de buurlanden, Frankrijk en Duitsland, die tot sterke loonsverhogingen leidden. Ook de krapte op de arbeidsmarkt leidde tot hogere lonen. “Binnen zes maanden is het zelfs waarschijnlijk dat de loonhandicap zich ombuigt tot een voordeel, van 0,5 procent”, zegt een van de bronnen van La Libre.

Een andere bron benadrukt dat er nog voorzichtigheid geboden is over sommige cijfers in het tussentijdse rapport. Het finale rapport van de CRB over de loonnorm wordt verwacht in januari-februari 2025. (HLN)…[+]