Derde serie kunstwerken uit ‘The Myth of El Dorado’ kunstproject in Readytex

3-Derde-serie-kunstwerken-uit

PARAMARIBO – In Readytex Art Gallery lanceert beeldend kunstenaar Kit-Ling Tjon Pian Gi de derde serie kunstwerken binnen haar ‘The Myth of El Dorado’ kunstproject, deze keer met de krokodil in het middelpunt. Het project bestaat uit de productie van in totaal vijf series van negen schilderijtjes van 30 x 30 cm en een aantal corresponderende blogposts die zij publiceert op haar website https://kitlingtjonpiangi.net/blog/. In elke serie belicht de kunstenaar een specifieke diersoort en na de kolibrie en jaguar, is het nu de beurt aan de krokodilachtigen.

 Als een extensie van haar verdieping in de culturele diversiteit, biodiversiteit en kracht van het Alakondre-concept in Suriname, besloot Kit-Ling recentelijk om haar onderzoek verder uit te breiden naar de innerlijke kracht en rijkdom van de regio waar Suriname deel van uitmaakt. Inhakend op het historische verhaal van El Dorado en de goudkoorts die hiermee gepaard ging, geeft zij een andere, eigen wending aan deze mythe: “mijn intuïtie vertelde me dat het goud van El Dorado niet alleen het kostbare edelmetaal is dat men goud noemt. Ik moest me verdiepen in de cultuur van de Inheemsen uit Zuid- en Centraal-Amerika in een zoektocht naar hun wijsheid betreffende de connectie tussen dier en mens.”

Bij het bestuderen van het cultureel erfgoed in vooral de beeldtaal van de Inheemsen, identificeerde Kit-Ling vijf opvallende en specifieke diersoorten. Tot de derde diersoort waar zij zich op richt in haar onderzoek naar het andere ‘goud’ van El Dorado, behoren de krokodil, alligator en kaaiman. Kit-Ling ontdekte onder andere dat krokodilachtigen erg belangrijk zijn voor de Inheemse bevolking van Meso-Amerika en Zuid-Amerika, en ook een integraal onderdeel waren van de precolumbiaanse beschaving. In haar blog gaat zij daar uitgebreid op in, geeft zij interessante achtergrondinformatie over de verschillende krokodilachtigen en deelt zij in enkele leuke verhalen haar persoonlijke ervaringen met bijvoorbeeld de Surinaamse kaaiman en krokodillen in Costa Rica.

De serie die zij vanaf 26 oktober tot en met 23 november in Readytex Art Gallery aan het publiek toont, bestaat uit negen verschillende portretten van de indrukwekkende krokodil. Deze bijzondere werken zijn te zien en te koop gedurende de reguliere openingstijden van de galerie van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en zaterdag van 8:30 – 13:30 uur. 
…[+]