Na wekenlange radiostilte worden onderhandelingen Gaza weer hervat

na

GAZA – De gesprekken over een mogelijk staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van gijzelaars zijn zondag hervat. Ambtenaren uit de Verenigde Staten, Israël en Qatar zijn zondag samengekomen in de Qatarese hoofdstad Doha.

Afgelopen donderdag meldde het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu dat het hoofd van de Israëlische geheime dienst Mossad zondag naar Qatar afreist. David Barnea zal daar in gesprek gaan met de Amerikaanse CIA-directeur William Burns en de Qatarese premier Mohammed Bin Abdulrahman al Thani.

Het is niet duidelijk of Hamas ook deelneemt aan de gesprekken in Doha via bemiddelingspartner Qatar. Afgelopen donderdagavond bevestigde een Hamas-functionaris tegen persbureau Reuters dat een delegatie naar het Egyptische Caïro was afgereisd om te luisteren naar voorstellen voor een wapenstilstand.

De VS denkt dat de dood van Hamas-leider Yahya Sinwar anderhalve week geleden de deur naar een akkoord kan openen. Sinwar werd gezien als een van de meest extremistische figuren in de groep en zou een akkoord in de weg hebben gestaan. Hamas beweert daarentegen dat Israël de grootste blokkade vormt.

Eerdere gesprekken over een wapenstilstand gingen voornamelijk over een voorstel van de Amerikaanse president Joe Biden dat hij in mei had gedaan. Dat voorstel zou “positief” zijn ontvangen door Hamas.

Het voorstel omvatte een driestappenplan dat zou beginnen met een staakt-het-vuren van zes weken. In die periode zou het Israëlische leger zich terugtrekken uit bevolkte gebieden van Gaza. Er zou vervolgens een “golf” aan humanitaire hulp komen en een aantal gijzelaars in Gaza zou worden uitgewisseld voor Palestijnse gevangenen. Uiteindelijk zou plan leiden tot een permanente “stopzetting van vijandelijkheden” en een groot wederopbouwplan voor Gaza.

Maar die gesprekken liepen vast. Een belangrijk struikelblok was dat Netanyahu aandrong op de aanwezigheid van Israëlische troepen aan de grens tussen Gaza en Egypte, de zogenoemde Philadelphi-corridor. Hamas wilde daar niet mee akkoord gaan. (NU)