Houtproductie 2024: nog geen 50 procent gerealiseerd

6 Houtproductie 2024 nog geen

Transformatie SBB zal meer efficiëntie moeten brengen

 

PARAMARIBO – Het ziet er niet naar uit dat de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) de geprojecteerde productie voor 2024 zal halen. Met nog ruim twee maanden te gaan, is nog niet eens de helft van de geschatte productie van 650 duizend kubieke meter hout gerealiseerd.

“Tot heden hebben we slechts 300 duizend kubieke meter. Dus niet wat wij hadden verwacht te leveren voor de staat”, zegt minister Dinotha Vorswijk van GBB. Het is zo goed als zeker dat er geen inhaalslag meer gemaakt kan worden. Met de volgende regenperiode in zicht, wordt ook niet verwacht dat het tempo zal worden opgevoerd.

De minister denkt dat met de transformatie van SBB naar een autoriteit er meer mogelijkheden zullen zijn om de gestelde doelstellingen te realiseren. “Dan weet ik dat we veel meer rechten zullen hebben en dat we onze taken beter kunnen uitvoeren”, aldus de minister.

De transformatie van SBB moet resulteren in een stijging van zowel de bedrijfsvoering als de staatsinkomsten uit de bosbouwsector, die efficiënter geïnd zullen worden. Het Staatsbesluit voor de oprichting van de Bos Autoriteit Suriname is goedgekeurd door de Raad van Ministers en de wetswijzigingen zijn inmiddels ingediend bij De Nationale Assemblée. “Dus alles is reeds in place”, zegt minister Vorswijk. …[+]