Skimmers nog steeds actief

PARAMARIBO – Skimmers zijn nog steeds actief, en de politie waarschuwt de samenleving om alert te zijn bij het pinnen. Het komt te vaak voor dat personen geld van hun rekening kwijtraken zonder zelf te hebben gepind. Hoewel de politie enkele verdachten heeft aangehouden, blijkt dat er nog steeds anderen actief zijn als skimmer.

Ondanks de aanhouding van twee skimmers blijven er frequent aangiften bij de politie binnenkomen. Benadeelden geven aan dat zij geld zijn kwijtgeraakt zonder bij de geldautomaat te hebben gepind. Daarom doet de politie een dringend beroep op de samenleving om, vooral in verband met de maandelijkse salarisstortingen, extra voorzichtig te zijn bij het pinnen.

De politie vraagt de burgers enkele voorzorgsmaatregelen te treffen bij het pinnen. Het is aan te raden om een veilige locatie te kiezen voor het pinnen. Pin bij voorkeur binnen, op een goed verlichte plek en bij een drukbezochte geldautomaat. Vermijd vooral afgelegen of donkere locaties. Scan uw omgeving voordat u begint met pinnen en let op personen die verdacht gedrag vertonen in de nabijheid van de geldautomaat. Voelt u zich niet veilig? Kies dan liever een andere locatie om te pinnen.

Voordat u uw pinpas in de machine stopt, moet u controleren of het apparaat wel in werking is, of het er niet beschadigd uitziet en of er geen vreemde apparaten aan de machine zijn bevestigd. Skimmingapparaten lijken misschien bij de geldautomaat te horen, maar dat is niet het geval. Wees zeker dat de machine veilig is voordat u uw pinpas in de gleuf steekt. Bedek het toetsenbord met uw vrije hand terwijl u uw pincode intoetst. Dit maakt het voor anderen moeilijker om uw code te zien. Laat niemand u helpen bij het pinnen, ook niet als ze vriendelijk lijken.

Tenslotte moeten mensen zich niet haasten bij het pinnen en alles zorgvuldig controleren. Als het geld uit de machine komt, tel het dan na en controleer of het bedrag klopt. Zet uw geld en pinpas netjes weg voordat u wegloopt van de geldautomaat. Verwijder de bon van de automaat en neem deze mee of gooi hem in de prullenbak, maar laat hem niet zomaar op de grond liggen. Als u uw pinpas kwijtraakt of misbruik vermoedt, blokkeer deze dan meteen. Het is ook aan te raden om regelmatig uw rekeningtransacties te controleren, zodat eventuele vreemde transacties snel kunnen worden ontdekt. …[+]