Suriname pleit voor versterkte bescherming biodiversiteit tijdens COP16 in Colombia

Suriname Pleit voor Versterkte Biodiversiteitsbescherming tijdens COP16 in Colombia

PARAMARIBO – Suriname neemt momenteel een voortrekkersrol in de regio tijdens de 16e Conference of the Parties van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit in Cali, Colombia. Dit meldt het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM).

Als eerste land in de regio heeft Suriname zijn Nationale Biodiversiteitsstrategie en Actieplan (NBSAP) geactualiseerd volgens het ‘Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework’. Deze vernieuwde NBSAP bestrijkt de periode 2024-2035 en is tot stand gekomen door een breed gedragen participatief proces. Het plan bevat ambitieuze doelen, waaronder de bescherming van 30 procent van het land- en zeegebied tegen 2030 en de integratie van biodiversiteit in alle relevante sectoren.

De Surinaamse delegatie, onder leiding van de heer Ritesh Sardjoe, directeur Milieu bij ROM, is actief betrokken bij zowel plenaire sessies als werkgroepen. Mevrouw Priya Mohan, beleidsadviseur bij ROM, benadrukte tijdens de onderhandelingen de noodzaak van een zorgvuldige aanpak van ‘Living Modified Organisms’.

Tijdens de conferentie richt Suriname zich op verschillende belangrijke thema’s zoals duurzaam beheer van wildlife met de focus op klimaatactie en biodiversiteitsbehoud, een eerlijk systeem voor biodiversiteitsfinanciering, de verbinding tussen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies, uitbreiding van beschermde mariene gebieden, en versterking van internationale samenwerking.

Verschillende vertegenwoordigers van Suriname deelden hun expertise tijdens de conferentie. Iemdaad Rodjan, plaatsvervangend onderdirecteur Milieu en Ecosystemen, presenteerde Suriname’s geactualiseerde NBSAP. Kamini Tajib-Rakimoen, onderdirecteur van Stichting Bosbeheer & Bostoezicht, benadrukte het belang van financiële steun voor ontwikkelingslanden. Prija Gangaram Panday, beleidsmedewerker bij ROM, deelde tijdens het 2024 Biodiversity Capacity-Building and Development Forum Suriname’s ervaringen met capaciteitsopbouw.

Naast de officiële onderhandelingen is Suriname ook actief betrokken bij verschillende side events. Tijdens bijeenkomsten over onderwijs, jongeren en bosbehoud deelde de delegatie haar kennis en ervaring. Bij de ‘United for Our Forests’-coalitie benadrukte Suriname het belang van zijn bossen en de noodzaak van internationale steun voor duurzaam bosbeheer en investeringen. …[+]