Meer dan 120 doden bij aanvallen op burgers in Soedan

meer dan -aanvallen-soedan

SOEDAN – Tijdens aanvallen op steden en dorpen in Soedan zijn meer dan 120 mensen om het leven gekomen. Dat stellen de Verenigde Naties en hulporganisaties die in het gebied aanwezig zijn. De burgeroorlog heeft tot nu toe meer dan 24.000 mensen het leven gekost.

 De beruchte paramilitaire Rapid Support Forces, die strijden tegen het Soedanese leger, worden voor de doden verantwoordelijk gehouden. Tijdens een meerdaagse aanval aan de oost- en noordkant van de centraal gelegen provincie Gezira werd op burgers geschoten en werden vrouwen en meisjes aangerand en verkracht. Ook werd er geplunderd. De aanvallen volgen op een periode in september, waarin het Soedanese leger rond de hoofdstad Khartoem veel terrein wist te winnen op deze groep afvallige militairen, die zich in april 2023 van het leger losmaakten.

 De burgeroorlog tussen de legers leidt tot grote vluchtelingenstromen en hongersnood. De strijd wordt gekenmerkt door wreedheden als massaverkrachtingen en etnisch gemotiveerde moorden. De VN en andere organisaties zeggen dat deze daden neerkomen op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

 Volgens de Armed Conflict Location and Event Data, een onderzoeksgroep die het conflict sinds het begin volgt, heeft de oorlog tot nu toe meer dan 24.000 mensen het leven gekost. Vrijdag sprak een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties, Ted Chaiban, in een interview met persdienst AP van een ‘vergeten oorlog’, van een schaal ‘die we in onze generatie niet kennen.’ (NU.nl)