Oppositie in Georgië vermoedt verkiezingsfraude, president roept op tot protest

Oppositie - Georgie

GEORGIE – De grootste oppositiepartij bij de Georgische parlementsverkiezingen gaat haar zetels niet innemen. Deze partij, de Coalitie voor Verandering, vermoedt verkiezingsfraude en erkent daarom de uitslag niet. President Salome Zourabichvili roept op tot protest. De partij van Nana Malashkhia kreeg 11 procent van de stemmen. De zittende partij Georgische Droom (GD) ontving volgens de kiescommissie 54 procent van de stemmen, een absolute meerderheid.

 Die uitslag klopt volgens velen niet. Eerder op zondag liet de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) al weten, dat kiezers mogelijk werden geïntimideerd en onder druk gezet. Nu spreken ook politici over verkiezingsfraude. “We zullen de diefstal van stemmen van het Georgische volk niet legitimeren, we geven onze parlementaire mandaten op”, zei Malashkhia. Die stap juicht oppositieleider Micheil Saakashvili toe en hij roept op tot protest. “Natuurlijk mag niemand het parlement betreden! Nu is het tijd voor massaprotesten. We moeten de wereld laten zien dat we vechten voor vrijheid en dat we een volk zijn dat geen onrecht tolereert”, schrijft hij op Facebook.

 Ook de huidige president Zourabichvili sprak zondag van “totale vervalsing” van de verkiezingen en riep ook op tot protesten. Vanwege de vermoedens van fraude heeft Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, de Georgische verkiezingsautoriteiten opgeroepen onderzoek te doen naar de verkiezingen. “Wij erkennen de voorlopige beoordeling van de OVSE en roepen de Centrale Verkiezingscommissie en andere relevante autoriteiten op hun plicht te vervullen. Onregelmatigheden binnen de verkiezingen en beschuldigingen moeten snel, transparant en onafhankelijk worden onderzocht”, schreef Michel op X.

 De GD werd opgericht door miljardair Bidzina Ivanishvili. De partij zocht de afgelopen jaren steeds meer toenadering tot Rusland en wordt ervan beschuldigd autoritaire maatregelen te nemen, onder meer gericht tegen de lhbtq+-gemeenschap. Een blok van pro-Europese partijen had gehoopt de macht van GD te doorbreken bij de verkiezingen. (NU.nl)