Parmessar: “Regering niet transparant”

PARAMARIBO – Diverse leden van De Nationale Assemblee (DNA) hebben tijdens de behandeling van de Wet Belastingautoriteiten gevraagd naar de kostenopbouw van een liter brandstof, maar deze informatie is nooit in detail verstrekt. De fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), Rabin Parmessar, benadrukte dat de regering niet transparant is en geen duidelijke informatie
aan DNA verschaft.

Door het gebrek aan transparantie is er een schatting gemaakt dat de regering, via verschillende administratieve maatregelen zoals de belasting over de toegevoegde waarde (btw) en governmenttake, tussen de SRD 17 en SRD 18 per liter ontvangt. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning noemde een gemiddelde van SRD 10 per liter brandstof aan governmenttake, maar gaf aan niet van plan te zijn om de exacte cijfers aan DNA te verstrekken. Parmessar wees erop dat, volgens de cijfers van de minister, er maandelijks gemiddeld 40 miljoen liter brandstof wordt verkocht. Dit betekent dat de regering ten minste SRD 600 miljoen per maand ontvangt uit de brandstofverkoop, inclusief btw, govern­menttake en andere administratieve heffingen. Hij voegde eraan toe dat deze cijfers, zoals gepresenteerd, correct zijn en dat, indien er fouten zijn, de regering deze op een eerlijke manier moet corrigeren.

De NDP-fractieleider herhaalde zijn kritiek op de gebrekkige transparantie van de regering en gaf aan dit onderwerp niet los te laten totdat de gevraagde informatie op de juiste manier wordt verstrekt. Hij noemde enkele specifieke gegevens die ontbreken, zoals de overeenkomsten met de oliemaatschappijen, en merkte op dat deze vraag al vaker was gesteld.

Hoewel de president heeft aangegeven dat deze informatie niet gedeeld kan worden, wees Parmessar erop dat de Grondwet bepaalt dat de economie en natuurlijke hulpbronnen ten dienste van de natie moeten staan. Het weigeren van de regering om deze overeenkomsten te verstrekken, wordt door Parmessar krachtig afgekeurd. Hij riep het parlement op om de regering tot verantwoording te roepen en herinnerde het parlement eraan dat er voorzieningen zijn voor het bespreken van gevoelige zaken.

…[+]