Extreem zeldzame babymammoet van 50.000 jaar oud gevonden in Siberië
RUSLAND – Russische wetenschappers hebben een zeer zeldzame babymammoet gevonden in het oosten van Siberië. Het vrouwelijke dier is zo’n 50.000 jaar oud en was waarschijnlijk ongeveer één jaar toen ze overleed. Volgens deskundigen is Yana het best bewaarde mammoetkarkas ter wereld. En er zijn eerder maar zes andere mammoetoverblijfselen gevonden die zo goed intact zijn gebleven.
Hoe oud de mammoet precies was, moet onderzoek nog uitwijzen. Haar leeftijd wordt geschat op ongeveer één jaar oud, schrijft onder meer persbureau Reuters. Ze weegt zo’n 180 kilo, is 1,2 meter hoog en 2 meter lang. Met name haar kop en romp zijn goed bewaard gebleven. Dat is uitzonderlijk, want meestal worden die delen, als ze zijn ontdooid, opgegeten door roofdieren of vogels. Dat is bijvoorbeeld al met de voorpoten gebeurd, zeggen de onderzoekers tegen Reuters.
De babymammoet werd afgelopen maand gevonden in de 80 meter diepe Batagaika-krater. Dat is in de buurt van een onderzoeksstation waar ook de overblijfselen van andere prehistorische dieren zijn gevonden. Daar bevindt zich een dikke laag permafrost, een bevroren bodem. Die werkt als een soort natuurlijke vriezer, waardoor de karkassen goed geconserveerd blijven. In hetzelfde gebied werd eerder dit jaar een wolf van 44.000 jaar oud gevonden. Yana wordt nu tentoongesteld op de universiteit van de stad Yakutsk. (Nu.nl)