Een noodpakket ‘voor als de oorlog uitbreekt’ is hier niet écht noodzakelijk
NEDERLAND – Flessen water, pasta en genoeg contant geld in huis: vanwege geopolitieke spanningen wordt sinds een paar maanden geadviseerd een noodpakket in huis te hebben. Wat heb je daar eigenlijk echt aan, in een drukbevolkt en dichtbebouwd land als Nederland?
Een noodpakket bevat contant geld, water, voedsel en materialen waarmee je twee tot drie dagen zelfvoorzienend kunt zijn. De overheid adviseert sinds eind vorig jaar een noodvoorraad aan te leggen. Dat is onderdeel van een bredere voorlichtingscampagne die je bewust moet maken van wat je moet doen bij grote rampen of calamiteiten. Het kan dan een paar dagen duren voordat hulp op gang komt.
“Maar noodpakketten zijn vooral voor voorzienbare situaties”, zegt Arjen Boin, hoogleraar Crisismanagement aan de Universiteit Leiden. “Bijvoorbeeld als je weet dat het gebied waarin je woont gevoelig is voor extreme sneeuwval en je daardoor een paar dagen afgesneden kunt worden van de buitenwereld.” Dat soort scenario’s kent Boin niet voor Nederland. “Behalve bij grootschalige elektriciteitsuitval of oorlog. Maar dan heb je aan alleen een noodpakket niet genoeg.” De kans op rampen of calamiteiten is niet echt veranderd, zegt onderzoeker Kees Boersma van de Vrije Universiteit Amsterdam. Maar we worden volgens hem wel geconfronteerd met andere risico’s. (Nu.nl)