Longkanker treft steeds vaker niet-rokers, onder meer door luchtvervuiling
LYON – Het aantal mensen, die wereldwijd longkanker oplopen, is onverminderd groot. Mensen die nooit gerookt hebben, krijgen er steeds vaker mee te maken. Dat heeft onder meer te maken met luchtvervuiling, blijkt uit een onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek. Onderzoekers van het agentschap hebben tussen 1988 en 2017 in negentien landen de verschuivingen tussen de meest voorkomende varianten van longkanker onderzocht.
Hoewel er tegenwoordig minder of anders wordt gerookt, leidt longkanker wereldwijd nog steeds tot de meeste kanker-gerelateerde sterfgevallen. Daarnaast constateren de onderzoekers dat het adenocarcinoom, een vorm van niet-kleincellige longkanker, inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker onder niet-rokers is. De toename is het grootst onder jonge vrouwen.
Luchtvervuiling blijkt een belangrijke aanjager, stellen de wetenschappers. Dat is vooral in Zuidoost-Aziƫ het geval en dan met name in China.
Het is volgens de onderzoekers nog te vroeg om te stellen dat er een causaal verband is tussen luchtvervuiling en het risico op adenocarcinoom. Maar de bewijzen voor zo’n verband stapelen zich wel op, schrijven de wetenschappers. De auteurs hopen dat beleidsmakers met de uitkomsten van het onderzoek beter kunnen voorsorteren op specifieke maatregelen om roken aan banden te leggen en luchtvervuiling tegen te gaan. (NU)