Wereldprimeur voor Australische buideldieren: wetenschappers produceren succesvol kangoeroe-embryo

QUEENSLAND –  Australische wetenschappers zijn erin geslaagd een kangoeroe-embryo te produceren via in-vitrofertilisatie (IVF), het eerste ter wereld. Volgens hen kan deze doorbraak helpen om andere diersoorten van uitsterven te redden. Dit onderzoek kan cruciaal zijn, gezien de dringende noodzaak van het land om zijn inheemse soorten te beschermen tegen uitsterving. Australische wetenschappers hebben succesvol een enkele zaadcel geïnjecteerd in een eicel. Hiervoor gebruikten ze stalen van de oostelijke grijze kangoeroes, maar ze meldden ook dat een levende geboorte meer werk en “technische vooruitgang” vereist, schreef BBC.

Het succes zorgt voor belangrijke inzichten in de voortplanting van buideldieren en kan bijdragen aan inspanningen om de genetische diversiteit van bedreigde diersoorten zoals de koala, Tasmaanse duivel, noordelijke langneuswombat en buidelrat te verbeteren, zegt hoofdonderzoeker Andres Gambini.

Het experiment van de Universiteit van Queensland onderzocht de groei van kangoeroe-eicellen en zaadcellen in een laboratorium voordat het embryo’s creëerde met de intracytoplasmatische sperma-injectiemethode. Deze techniek, die al bij mensen wordt gebruikt, probeerden de wetenschappers uit op een overleden oostelijke grijze kangoeroe. Deze kangoeroesoort is gekozen omdat ze niet bedreigd is. Ondanks het iconische karakter van buideldiersoorten in Australië en de cruciale rol die ze spelen in de biodiversiteit, zijn studies naar hun lichaamsweefsel beperkt gebleven, zeggen wetenschappers. “We zijn nu bezig met het verfijnen van technieken om eicellen en sperma van buideldieren te verzamelen, te kweken en te bewaren”, verklaart dokter Gambini. Hij voegt daaraan toe dat deze methoden een cruciale rol zouden spelen bij het veiligstellen van “het genetisch materiaal van deze unieke en kostbare dieren.”

IVF wordt gebruikt als hulpmiddel om bedreigde diersoorten wereldwijd te behouden. Vorig jaar slaagden wetenschappers erin de eerste IVF-neushoornzwangerschap te bereiken door succesvol een in het laboratorium gecreëerd neushoornembryo over te brengen naar een draagmoeder in Kenia. In 2018 werd IVF gebruikt om het eerste ezelembryo te creëren. Volgens de Australische non-profitorganisatie Invasive Species Council heeft Australië sinds de Europese vestiging van het al bewoonde continent minstens 33 zoogdiersoorten verloren. Dit is een hoger uitstervingspercentage dan dat van enig ander continent op aarde in de recente geschiedenis. (HLN)

Fototekst: Oostelijke grijze kangoeroe. (Getty Images)