O.J. Simpson overleden

Omstreden-Americanfootballspeler-en-acteur-2

USA – De Amerikaanse oud-American football-speler en acteur Orenthal James Simpson is woensdag op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker, schrijft zijn familie op X. O.J. Simpson werd wereldberoemd toen hij werd beschuldigd van de dubbele moord op zijn ex-vrouw en haar vriend.

 

De zaak rond de moord op Nicole Brown en haar vriend werd een enorm mediacircus in de Verenigde Staten. Het 133 dagen durende proces werd uitgezonden op televisie. Simpson werd uiteindelijk vrijgesproken. Dat besluit is nog steeds omstreden. Volgens sommigen bracht de zaak raciale vooroordelen in het Amerikaanse rechtssysteem aan het licht. Anderen zien de uitspraak als voorbeeld van straffeloosheid voor rijke en bekende figuren.

De American football-carrière van Simpson begon tijdens zijn studie in de Amerikaanse staat Californië. In 1969 werd hij als eerste speler gekozen door Buffalo Bills. In 1973 was Simpson de eerste speler die in een seizoen de 2.000 yardgrens passeerde. Dat record werd later gebroken, maar hij was de enige speler die er maar veertien wedstrijden voor nodig had. Simpson beëindigde zijn sportcarrière in 1979.

Nadat hij was gestopt met American football, begon Simpson aan een filmcarrière. Zo verscheen hij in de rampenfilm The Towering Inferno en had hij een rol in de televisieserie Roots. Zijn bekendste rol kwam met The Naked Gun. In die komische politiereeks was hij te zien als detective Nordberg. Simpson had daar vooral de lachers op zijn hand met fysieke humor. Er verschenen drie films, waarin hij vaak in pijnlijke situaties belandde. Vaak was dat door toedoen van luitenant Drebin, gespeeld door Leslie Nielsen.

In 2008 kreeg Simpson een gevangenisstraf voor een gewapende overval en het kidnappen van twee verzamelaars van sportmemorabilia. In december van dat jaar werd hij veroordeeld tot 33 jaar cel met de mogelijkheid om onder voorwaarden na negen jaar vrij te komen. In 2017 werd hij vrijgelaten vanwege goed gedrag.

Toen hij in de gevangenis zat, mocht hij niet naar de documentaire O.J.: Made in America en de miniserie The People v. O.J. Simpson kijken. Beide gaan over Simpson. Het verbod gold voor alle gedetineerden.

(NU)…[+]