Uitbetaling AKB in Nickerie verloopt rommelig

s0zavo

Mensen ontvangen minder geld
NICKERIE – Nickerianen, die afhankelijk zijn van de Algemene Kinder Bijslag (AKB) van het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), moeten elke keer weer wanneer de uitbetaling plaatsvindt, ontberingen doorstaan voordat ze het geld krijgen. Het is nog geen enkele regering gelukt de uitbetaling op een mensvriendelijke manier te doen plaatsvinden. Ondanks dat de mensen nu een Moni Karta krijgen, is de dienstverlening er niet beter op geworden.

 

Vrijdag en zaterdag was een team van Sozavo Paramaribo in Nickerie om de AKB uit te betalen. Daarnaast waren er ook mensen opgeroepen om hun Moni Karta voor koopkrachtversterking en zwakke huishoudens af te halen. Zwangere vrouwen, zieke mensen, bejaarden en ouders met kleine kinderen hebben bijna de hele dag bij de Districtszaal van Nickerie, waar de verstrekking van de kaarten plaatsvond, doorgebracht om aan hun Moni Karta te komen zodat zij naar de bank konden. Van de mensen die AKB hebben gekregen, hebben enkele hun beklag gedaan bij de bank.

Sinds de regering-Santokhi/Brunswijk is aangetreden, is dit pas de tweede keer dat er AKB is uitbetaald. Wat de mensen het meest verbaast, is dat zij beide keren te weinig geld hebben gekregen. Volgens de mensen hebben zij de eerste keer niet het volledige bedrag over een heel jaar ontvangen. Ook deze keer hebben ze weer geld voor tien maanden gehad, wat neerkomt op SRD 750 per kind. Dit zonder dat zij vooraf geïnformeerd zijn over het bedrag dat zij in ontvangst zullen nemen. De mensen die zich bestolen voelen, vragen zich af of zij het geld van de twee maanden van de vorige keer en deze keer nog gaan krijgen voor hun kinderen. Een ander probleem is dat bij bepaalden er minder geld op de rekening was dan wat zij moesten krijgen. Een vrouw zegt dat zij 1500 moest krijgen, maar toen zij naar de pinautomaat ging, was er maar SRD 750 op de rekening. Volgens een andere moeder heeft zij van 8.00 tot 18.00 uur in de rij gestaan. Zij moest SRD 3000 krijgen voor haar vier kinderen, maar op de rekening stond een bedrag van SRD 1500.

Het is de krant niet gelukt de leidinggevende van de afdeling die belast was met de uitbetaling te spreken. Nu de Moni Karta reeds verstrekt is aan de belanghebbenden, hebben velen de hoop uitgesproken dat het de laatste keer is dat zij op zo een onmenswaardige wijze de hele dag in de felle zon moeten staan om te wachten op hun beurt.

“Ik hoop dat deze tijden nu echt achter de rug zijn in deze verlichte tijd”, zucht een vrouw van in de veertig, die zegt heel slechte ervaringen te hebben met deze werkwijze. “Hele dag van huis zonder te eten, de kinderen thuis achterlatend en nog heel wat dat allemaal voor ongerief zorgt”, vertelt de moeder van vijf kinderen aan de krant.
AL…[+]