China heeft oude schulden Suriname kwijtgescholden
PARAMARIBO – China heeft de oude schulden van Suriname, die dateren van voor 2013, kwijtgescholden. “Voor lange tijd waren bepaalde schulden geregistreerd bij China. China had destijds besloten dat, hoewel deze leningen niet meer op onze schuldportfolio staan, ze nog steeds bij hem geregistreerd zijn. China heeft de schulden kwijtgescholden, waardoor Suriname deze niet meer hoeft te betalen”, zegt Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis).
Ook de schuldherschikking met China op technisch niveau is afgerond. “Wij hebben de schuldherschikking op politiek niveau afgetekend en herbevestigd. Op technisch niveau is dit al sinds december 2023 afgerond.” De minister zegt dat de formele ondertekening op korte termijn zal plaatsvinden. Ramdin kijkt terug op de schuldherschikking met India, die na technische afronding ook nog politieke goedkeuring nodig had. “Dat is de goedkeuring van de politieke top. Dat is nu ook hier gebeurd”, verduidelijkt de bewindsman.
President Chandrikapersad Santokhi bevestigt ook dat de schuldherschikking met China op technisch niveau is afgerond. Dit typeert het staatshoofd als een belangrijke mijlpaal voor beide landen. “De schuldherschikking met China was reeds op technisch niveau afgetekend, maar werd op politiek niveau herbevestigd met een ondertekening door president Xi Jinping”, aldus president Santokhi. Ramdin beschrijft het bezoek aan China als zeer succesvol en historisch. “Het bezoek was zeer intensief met veel activiteiten. Het is historisch in vele opzichten, aangezien dit het eerste staatsbezoek vanuit een Zuid-Amerikaans land aan China dit jaar was. De relatie is strategisch, zoals bevestigd door president Xi Jinping. Dit bezoek heeft onze bilaterale betrekkingen zeker naar een hoger niveau getild.”
De minister heeft ook andere aspecten van het staatsbezoek belicht. Hij meldt dat er negen overeenkomsten zijn getekend die van meerwaarde zijn voor het Surinaamse volk. Dit zal nog gedetailleerd worden gecommuniceerd. “Het is belangrijk dat in de bestaande relatie China interesse toont om in de private sector van Suriname actief te worden.” Volgens de bewindsman is dit een positieve ontwikkeling, maar het moet wel op de juiste manier gebeuren en met inachtneming van relevante criteria.
“In Beijing hebben we ook dertien bedrijven bezocht en gesprekken mee gehad. Binnen zes dagen hebben we gesprekken gevoerd met de regering, ook over technisch complexe onderwerpen”, benadrukt de regeringsfunctionaris. Hij benoemt ook de gesprekken die zijn gevoerd met de bestuurlijke eenheden op provinciaal niveau. “Het was niet gemakkelijk, gezien de grote afstanden die we moesten afleggen, maar het is wel gelukt dankzij de inspanningen van het hele team.” Hij is verheugd over de grote aandacht die Suriname vanuit China krijgt. Dit zal leiden tot meer werkgelegenheid, handel en investeringen die onze eco¬nomie ten goede komen.…[+]