Vertrouwen in minister Volksgezondheid opgezegd

PARAMARIBO – De fracties van de NDP, BEP en NPS in De Nationale Assemblee, hebben gisteren de regering opgeroepen om het vertrouwen in minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid op te zeggen. De regering is opgeroepen om het beleid van de minister af te keuren en deze fracties hebben hierover een motie ingediend in het parlement. De reden voor het opzeggen van het vertrouwen in
Ramadhin is volgens de fracties het feit, dat er herhaaldelijk is beloofd dat er verbetering zal worden gebracht in de situatie van de volksgezondheid, maar er worden geen acties ondernomen. “De volksgezondheidszorg van het land dreigt in een neerwaartse spiraal terecht te komen, waarbij de publieke gezondheidszorg steeds verder gecommercialiseerd wordt. De regering is niet in staat de afspraken over betalingen binnen de gezondheidzorg te garanderen.
Verder verzaakt de regering haar verantwoordelijkheid ter voorkoming van verspilling binnen de gezondheidszorg, met als gevolg dat de preventie, betaalbaarheid en bereikbaarheid niet tot uiting komen. Er zijn ook geen concrete maatregelen getroffen om de misstanden binnen de gezondheidszorg te onderzoeken en eventuele corruptieve handelingen te stuiten. Het beleid van ‘friends and family’ op het gebied van volksgezondheid schaadt de samenleving ernstig en de vele onzekerheden hierdoor maken dat een kwalitatieve gezondheidszorg niet gegarandeerd is”, staat in de motie genoteerd.
De regering wordt opgeroepen om het desastreuze beleid van de gezondheidszorg per onmiddellijk om te buigen. “De procedures en regelgeving moeten nageleefd worden, zodat gegarandeerd kan worden dat de verstrekking van geneesmiddelen aan patiënten zonder onnodige extra kosten kan geschieden. De regering roepen wij op om een onderzoek in te stellen naar alle mistanden binnen de instituten, waaronder de Regionale Gezondheidsdienst, het Staats Ziekenfonds en het Bureau Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BVGS), en ook de nodige maatregelen te treffen indien er onregelmatigheden worden geconstateerd. Er moeten ook onmiddellijk maatregelen getroffen worden om het wegtrekken van medici en verplegend personeel een halt toe te roepen en een strategie uit te zetten om het tekort op te vangen”, roept de oppositie de regering op.
De fracties keuren het ten zeerste af dat er een grote toename zichtbaar is van ernstige infectieziekten, waaronder hiv en dat er geen actie hiertegen wordt ondernomen. Het BGVS heeft niet alle geneesmiddelen in voorraad en patiënten worden haast verplicht om elders aan de medicijnen te komen en de hoge prijzen hiervoor zelf te betalen. Er wordt geen verbetering gebracht, ook niet in de farmaceutische hulp, waardoor vele medicijnen die wel voorkomen in de Nationale Geneeskundige Klapper niet toegankelijk zijn voor de patiënten. De fracties zien graag dat de regering zo snel als mogelijk acties onderneemt en korte metten maakt met het falende beleid dat de gezondheidszorg van het land nog verder verslechtert…[+]