Britten beginnen voorbereidingen voor uitzetten asielzoekers naar Rwanda
ENGELAND – De Britse regering laat geen gras groeien over het uitzetten van asielzoekers naar Rwanda. Volgens de krant The Guardian worden vanaf deze week asielzoekers, die mogelijk naar Rwanda zullen gestuurd, opgepakt en verzameld in detentiecentra. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat dit “binnen enkele weken” zal gebeuren.
De eerste vliegtuigen met Britse asielzoekers vertrekken op zijn vroegst over “tien tot twaalf weken”, maakte James Cleverly, de minister van Binnenlandse Zaken in het Verenigd Koninkrijk, vorige week bekend. Die aankondiging kwam in een opgetogen reactie op het feit dat het Hogerhuis eindelijk het verzet tegen de uitzetting had opgegeven. Met het zetten van zijn handtekening werd de Rwanda-wet eind vorige week officieel.
De meeste asielzoekers verblijven in hotels verspreid over honderden locaties in vooral de grotere steden. Hoewel ze geen betaald werk mogen verrichten kunnen deze asielzoekers verder gaan en staan waar ze willen. Om te voorkomen dat ze verdwijnen wil de regering nu, aldus The Guardian, hen opvangen in detentiecentra waar ze in de gaten kunnen worden gehouden.
The Guardian, een soort Britse Volkskrant, meldt dat de Britse politie vanaf gisteren asielzoekers oppakt om hen in detentiecentra te verzamelen. Het gaat om asielzoekers die zich steevast op maandagochtenden moeten melden bij immigratiediensten.
De arrestatie van de asielzoekers vindt veel sneller plaats dan waar eerder op was gerekend. Volgens The Guardian heeft dit vooral te maken met het feit dat komende donderdag lokale verkiezingen plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk. Het oppakken van de illegale immigranten moet duidelijk maken dat het streven van premier Rishi Sunak, om de boten met illegale immigranten te stoppen, serieus wordt genomen.
De Britse regering heeft de afgelopen weken detentiecentra uitgebreid en er is nu ruimte voor 2200 asielzoekers. Dit is een schijntje vergeleken met de wachtlijst van meer dan 100 duizend asielzoekers die op een beslissing wachten. Bij deze cijfers is nog geen rekening gehouden met de versnelde instroom van illegale immigranten via de Zuidoostkust van Engeland. In de eerste maanden van dit jaar hebben ruim 6500 asielzoekers de overtocht met rubberen motorbootjes gemaakt vanuit Frankrijk. Dat is meer dan ooit tevoren.
In de nieuwe Rwanda-wetgeving zijn de mogelijkheden voor asielzoekers om zich te verzetten tegen uitzending naar Rwanda aanzienlijk beperkt. Maar immigratie-advocaten hebben de afgelopen maanden gebruikt om naar nieuwe mazen in de wet te zoeken.
De Britse regering denkt te zijn voorbereid op het nieuwe verzet. In de detentiecentra zijn tweehonderd medewerkers getraind op het zo efficiënt mogelijk behandelen van mogelijke bezwaren. Er zijn 25 rechtszalen in gereedheid gebracht waar in totaal 150 verschillende rechters zich gaan buigen over de klachten die mensenrechtenadvocaten hebben over een uitzetting naar Rwanda.
Zelfs als deze rechters het groene licht geven voor uitzetting is het nog mogelijk dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens roet in het eten gooit. Dit oordeelde medio 2021 dat uitzetting niet acceptabel was, omdat de Britse Supreme Court zich nog niet over de kwestie had gebogen.
Deze Supreme Court verwierp afgelopen najaar een eerder wetsvoorstel van de regering omdat Rwanda in haar ogen niet veilig genoeg was. De regering reageerde daarop met het heronderhandelen van het verdrag met Rwanda en met een wetsvoorstel waarin Rwanda als veilig land werd beschreven. (De Telegraaf)…[+]