Arbeidsinspectie tegen ontslag Hellings

aw&j

PARAMARIBO – De afdeling Arbeidsinspectie van het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), is het niet eens met het aangevraagde ontslag van Marciano Hellings, bondsvoorzitter van de Ogane Werknemersorganisatie Suriname (OWOS). Hellings, die bondsvoorzitter is van werknemers bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is ongeveer twee weken geleden ontslagen door de EBS-directie.

Gisterochtend zei AW&J-minister Steven Mac Andrew dat de inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie een dezer dagen uitsluitsel zou geven over de EBS-kwestie. De bondsman werd ontslagen door de EBS-directie, omdat die zich beledigd voelt door een post via sociale media. Deze post had Hellings geplaatst op Facebook. Daarin levert hij kritiek op de voertuigen van de directie. Ondanks dat Hellings zijn excuses aanbood, is hij toch ontslagen door de directie. Dit ontslag zette kwaad bloed bij het personeel van het energiebedrijf en het ging toen landelijk in actie.  Het besluit van de Arbeidsinspectie is gistermiddag op een algemene ledenvergadering aan het personeel voorgehouden. De EBS-directie wenste niet te reageren op het besluit van AW&J.

Intussen heeft de EBS-directie opnieuw een kort geding aangespannen tegen de reeds ontslagen Hellings. Volgens Chandra Algoe, advocaat van de directie van NV EBS is het kort geding vorige week is ingediend, omdat Hellings niet op de juiste wijze invulling heeft gegeven aan de aanmaning voor de rectificatie van de belediging van de directieleden. De rechtszaak zal op 13 juni plaatsvinden en heeft betrekking op de rectificatie, met name het aanbieden van verontschuldigingen door Hellings via de media aan NV EBS en haar directie. Hellings plaatste berichten op Facebook als reactie op een foto van dienstvoertuigen van directieleden van NV EBS in de garage bij EBS. Deze berichten werden als beledigend ervaren door NV EBS en haar directieleden Leo Brunswijk en Marcel Eindhoven. In een eerdere kort geding was al beslist dat Hellings moest rectificeren.

Algoe benadrukte in een eerder interview met de krant dat in de aanmaning destijds uitdrukkelijk is aangegeven dat Hellings zijn verontschuldigingen moest aanbieden in alle kranten en digitale nieuwssites zoals geredigeerd. Echter, de redactie van de verontschuldigingen is veranderd en niet bij alle mediabedrijven is een dergelijke rectificatie verschenen. Hellings had aan de advocaat aangegeven dat hij het wel zou doen, maar dat is nooit gebeurd. Daarom is er opnieuw een kort geding aangespannen voor de rectificatie. Volgens Algoe moet Hellings de rectificatie op de juiste wijze plaatsen en ook bij alle mediabedrijven…[+]