Nog steeds geen overeenstemming over energietarieven

energie tarieven

PARAMARIBO – De regering werkt ernaartoe om snel tot een overeenkomst te komen met de gezamenlijke vakbonden (Ravaksur plus) over de energietarieven. De technische teams van de regering en de vakbonden hebben een presentatie gehouden, waarbij uitgebreid gediscussieerd is over de totstandkoming van een kostprijsberekening per kWh en per fase-aansluiting. Er is echter nog steeds geen overeenstemming bereikt over de tarieven.

Er is een termijn van een week gegeven aan partijen om met concrete voorstellen, die voldoen aan deze criteria, te komen. Aan de zijde van de regering is gepresenteerd dat er wordt overgestapt van objectsubsidie naar subjectsubsidie, om zo de zwakkere huishoudens blijvend te ondersteunen. De voorgestelde subsidies zijn door de regering onderbouwd als verbruik tot 150 kWh: SRD 85 subsidie, verbruik tussen 151-300 kWh: SRD 150 subsidie, verbruik tussen 301-450 kWh: SRD 225 subsidie, verbruik tussen 451-500 kWh: SRD 300 subsidie en verbruik tussen 501-900 kWh: SRD 400 subsidie.

“De aanpassingen moeten in lijn zijn met de afspraken die zijn gemaakt met het Internationaal Monetair Fonds”, zegt president Chandrikapersad Santokhi bij de laatste vergadering met de vakbonden. De Energie Autoriteit van Suriname bracht ook naar voren dat de verhogingen geleidelijk geïmplementeerd zullen worden, met een stijging van 7% per fase in de maanden mei, juli, september en november. De koers en brandstofprijzen zullen ook cruciale factoren zijn bij het bepalen van de tariefberekening; bij een dalende trend zullen de tarieven aanzienlijk lager uitvallen.

Aan beide zijden van de technische teams werd opgemerkt dat het waterpeil van het Brokopondostuwmeer stijgt als gevolg van aanhoudende regenval in de afgelopen twee weken. Wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat dit waterpeil naar verwachting zal blijven stijgen. De vakbonden hebben voorgesteld om zoveel mogelijk energie op te wekken door middel van hydro-energie, om zo aanzienlijk te kunnen besparen op fossiele energie…[+]