“Hij heeft autistische trekjes”: Duitse politica onder vuur na beledigende uitspraak over Scholz

Hij heeft autistische trekjes

DUITSLAND  –  De Duitse politica Marie-Agnes Strack-Zimmermann (66) heeft commotie veroorzaakt, nadat ze in een interview heeft gezegd dat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (65) “autistische trekjes” heeft. Verschillende politici eisen dat Strack-Zimmermann haar excuses aanbiedt.

“Na drie jaar realiseer ik me dat hij bijna autistische trekjes heeft, zowel wat betreft zijn sociale contacten in de politiek, als zijn onvermogen om zijn beslissingen uit te leggen aan zijn burgers”, trok Marie-Agnes Strack-Zimmermann van leer tegen Scholz in een interview met de Duitse krant Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) dat woensdag is verschenen.

De 66-jarige Strack-Zimmermann is lid van de Vrije Democratische Partij (FDP) en is sinds 2021 voorzitster van de commissie Defensie in het Duitse parlement. De politica is ook lijsttrekker van de FDP en de Europese Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) voor de Europese verkiezingen volgende week.

Het is niet eerste keer dat de politica Scholz bekritiseert. Zo heeft Strack-Zimmermann al meermaals gezegd dat ze niet begrijpt waarom de bondskanselier aarzelt om extra militaire hulp naar Oekraïne te sturen. “Je kan niet echt tot hem doordringen omdat hij overduidelijk zelfingenomen is”, aldus de politica, die beweert dat haar partijgenoten die mening delen.

Maar de uitspraken van Strack-Zimmermann zijn ook bij veel politici in het verkeerde keelgat geschoten. Leden van de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) eisen nu dat ze haar excuses aanbiedt aan hun partijgenoot Scholz. Volgens Europees Parlementslid Katarina Barley heeft Strack-Zimmermann “een rode lijn” overschreden, terwijl SPD-secretaris-generaal de opmerkingen “nog maar het topje van de ijsberg” noemt.

De Duitse associatie voor autisme vindt de uithaal van Strack-Zimmermann vooral discriminerend. De organisatie betreurt dat het woord ‘autistisch’ vaak een negatieve bijklank krijgt “in de politiek, het bedrijfsleven, de media en de samenleving”, klinkt het in een reactie.  (HLN)…[+]