Celos onderstreept belang van Wereld Aardappel Dag

wereld aardapel dag

PARAMARIBO – Vandaag, 30 mei, op Wereld Aardappel Dag vraagt de afdeling Agrarische Productie van het Celos aandacht van de gemeenschap hiervoor. De Verenigde Naties hebben 30 mei officieel uitgeroepen tot Internationale Aardappeldag. Over de hele wereld wordt deze dag stilgestaan bij het belang van de aardappel, ’s werelds derde voedselgewas dat meer dan een miljard mensen voedt en waarbij de aardappelteelt de spil van de meeste akkerbouwbedrijven in de wereld is.

Celos is in Suriname bezig met een wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling in gemechaniseerde zoete patat teelt. Dit, omdat naast vezels en vitamine A zoete patat ook een bron is van vitamine B6. Celos gaat na de potentie van dit gewas in het belang van de nationale economie, alsook de voedselvoorziening voor het land. Onderzocht wordt als de lokale productie van zoete patat invloed kan hebben op de reductie van de import van aardappelen.

Wereld Aardappel Dag, gesteund door de Verenigde Naties, is een eerbetoon aan het basisvoedingsmiddel, waarvan de aanwezigheid op ons bord vanzelfsprekend lijkt, maar dat wereldwijd een revolutie heeft teweeggebracht in de voedingspatronen. Door de wijdverspreide teelt en consumptie draagt het gewas bij aan belangrijke doelstellingen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Zoals geen honger meer, wel duurzame landbouw en goede voeding…[+]