Waarnemend president Brunswijk brengt oplossing in EBS-kwestie

Brunswijk_waarnemend

 

PARAMARIBO – De waarnemend president, Ronnie Brunswijk, had de medewerkers van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) beloofd dat er een oplossing zou komen, en die is daadwerkelijk gekomen. De medewerkers zijn gisteren massaal getogen naar het kabinet van de waarnemend president om een oplossing te zoeken voor de problemen waarmee zij kampen. De waarnemend president heeft aangegeven dat het non-actief van Marciano Hellings terstond  wordt opgeheven, ook moet de directie het ontslag terugdraaien en het vertrouwen in de directie moet onmiddellijk worden hersteld.

Verder heeft hij aangegeven dat er geen enkele rancuneuze handeling getroffen zal worden tegen de mensen die hebben geprotesteerd. Ook werd geëist dat zowel de bondsvoorzitter als de directie zich publiekelijk verontschuldigen voor uitspraken die niet goed zijn ontvangen. Hellings zei na een eerder gesprek met de vicepresident dat er een bevredigende oplossing is gevonden. Hij zei verder dat de sfeer tussen hem en Leo Brunswijk nu veel beter is en er dus ook geen persoonlijke vete tussen hen is.

Het non-actief en ontslag van Hellings is terstond opgeheven. Ook het opzeggen van het vertrouwen in directeur Brunswijk is teruggedraaid. CAO-onderhandelingen zijn ook opgelost. Beide partijen moesten water bij de wijn doen om tot een oplossing te komen. Hellings gaf aan dat de details verder zullen worden besproken en dat hij ook zijn verontschuldigingen heeft aangeboden en blij is dat er gesprekken zijn gevoerd, want zij willen geen vandalisme plegen. Hij bedankte de Unie van Assertieve vakbonden (UvAV) en zei dat zaken weer zullen worden opgepakt.

De werknemers van EBS waren in grote getale naar het regeringsgebouw getogen om met waarnemend president Ronnie Brunswijk te praten over deze kwestie. Toen directeur Leo Brunswijk arriveerde, klonk er boegeroep en werd er “weg met Leo” geroepen toen hij uit zijn auto stapte. Nadat hij weigerde met de werknemers te praten, werd er een fles naar hem gegooid, wat hem erg kwaad maakte, waarna hij boos verder liep.

De werknemers vinden dat hij een gevoelloze man is die hun toekomst wil verpesten en op confrontatie uit is door niet met hen te praten en ook niet naar hen te luisteren. Leo Brunswijk werd later weer welkom geheten door de werknemers. Hij bood ook zijn verontschuldigingen aan.

Verder waren er verpleegsters van het AZP, werknemers van Telesur en het Syndicaat aanwezig. Zij vinden de situatie bij EBS triest, want men heeft het recht om te protesteren. Ze vinden dat Brunswijk stoer wil doen, terwijl zij als leerkrachten ook nog geen salaris hebben ontvangen.

Lloyd Pool van de UvAV was ook aanwezig omdat de EBS lid is van deze organisatie en omdat er vakbondsrechten worden geschonden…[+]