Egypte zet Sudanese vluchtelingen illegaal terug de grens over
CAIRO – Egypte stuurt op grote schaal mensen die gevlucht zijn uit buurland Sudan terug de grens over. Dat schrijft Amnesty in een nieuw rapport. De mensenrechtenorganisatie zegt dat dat in strijd is met het internationaal recht.
Duizenden Sudanezen zouden willekeurig zijn gearresteerd en uitgezet. Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben ze daardoor geen mogelijkheid om asiel aan te vragen en geen kans op een eerlijk proces. Volgens Marjon Rozema van Amnesty International plukt de politie vooral in de hoofdstad Caïro en in de grensregio Aswan mensen van straat.
“Ze pakken willekeurig zwarte mensen op, mensen die op straat lopen. Dat kan dan ook gaan om mensen die al langer in het land wonen of mensen die een geldige vluchtelingenstatus hebben. Het zijn zelfs mensen die in het ziekenhuis liggen waar ze herstellen van de wonden die ze opliepen in de burgeroorlog.”
In Sudan woedt al ruim een jaar een bloedige strijd. Ruim 9 miljoen mensen zijn daardoor op de vlucht geslagen. Ongeveer een half miljoen van hen trokken naar buurland Egypte, waar ook al miljoenen landgenoten wonen die Sudan eerder verlieten. Trouw-correspondent Joost Scheffers herkent het beeld dat Amnesty schetst. “Ik hoor van meerdere hulporganisaties dat Sudanezen inderdaad worden opgepakt en de grens over worden gezet.”
“Ik heb vluchtelingen hier gesproken die alleen maar thuis zitten omdat ze niet naar buiten durven te gaan. Ze willen niet het risico lopen om zomaar te worden opgepakt en gedeporteerd.” Rozema van Amnesty: “Het gaat ook allemaal gepaard met een toename in xenofobe en racistische uitlatingen. In de media en online, maar ook door de regering. Die geeft alle buitenlanders de schuld van de economische problemen in het land.”
De mensen die nu worden uitgezet worden in mensonterende omstandigheden vastgezet, stelt Amnesty. Het rapport beschrijft hoe de opgepakte vluchtelingen, onder wie vrouwen en kinderen, in provisorische centra worden vastgehouden, zoals pakhuizen of stallen. Sanitair is er ontoereikend, medische faciliteiten zijn er niet. Rozema wil dat de Europese Unie de Egyptische overheid aanspreekt op de praktijken. De EU heeft in maart een overeenkomst gesloten met Egypte: in ruil voor miljarden aan leningen en giften moet dat land proberen de migratiestroom richting Europa in te perken.
“De EU heeft een grote rol te spelen”, vindt zij. “Je zou eigenlijk niet moeten samenwerken met een land waarvan je weet dat er dit soort dingen plaatsvinden.” (NOS)…[+]