Nigeria vreest voor opstoot van cholera: ziekte eiste al dertig doden in 2024

5 Nigeria vreest voor opstoot van cholera

NIGERIA –  De Nigeriaanse autoriteiten zetten zich sinds enkele dagen schrap tegen een epidemie van cholera. Sinds begin dit jaar vielen in het land al dertig doden door de ziekte, en de epidemie breidt altijd uit tijdens het regenseizoen.

“1.141 mogelijke cholerabesmettingen, 65 zware besmettingen en 30 doden werden tussen één januari en elf juni vastgesteld in dertig deelstaten van het land (op een totaal van 36)”, liet het Nigeriaans centrum voor controle en preventie van ziektes (NCDC) gisteren weten.

Nigeria is het dichtst bevolkte land van Afrika en vaak slachtoffer van cholera-epidemies. De ziekte, die zeer besmettelijk is, wordt doorgegeven via besmet water of besmette voedingsmiddelen waardoor patiënten last krijgen van diarree en hevig braken.

De epidemie bereikte recent Lagos, de economische hoofdstad van het land met meer dan twintig miljoen inwoners. Dinsdag liet Lagos Water Corporation, het staatsagentschap dat toegang tot drinkwater organiseert, weten dat er maatregelen waren genomen waaronder een controle van de kwaliteit van het drinkwater in het hele land. De organisatie moedigt mensen aan een staal van hun drinkwater binnen te brengen voor een test.

In 2021 veroorzaakte cholera meer dan 2.300 doden in Nigeria, voornamelijk kinderen tussen vijf en veertien jaar oud. Volgens het NCDC vielen in 2022 slechts twee doden, in 2023 waren dat er 123. (HLN)…[+]