Amerikaanse staat Idaho moet abortus bij medische nood voorlopig toestaan

5 Amerikaanse staat Idaho moet abortus bij medische nood voorlopig toestaan

VS – Idaho moet van het Amerikaanse hooggerechtshof abortus in een medische noodsituatie voorlopig toestaan. In de Amerikaanse staat geldt geen uitzondering om de gezondheid van zwangere vrouwen in niet-levensbedreigende situaties te beschermen.

De regering van president Joe Biden had een zaak aangespannen tegen Idaho. Washington vindt dat door de overheid gefinancierde ziekenhuizen ook abortussen moeten kunnen uitvoeren in ernstige situaties die niet levensbedreigend zijn. Biden liet in een reactie op de uitspraak weten dat zwangere vrouwen in Idaho nu voorlopig toegang hebben tot de medische hulp die ze nodig hebben, terwijl de zaak nu teruggaat naar een lagere rechter.Het oordeel komt niet als een verrassing, omdat de uitspraak woensdag per ongeluk korte tijd op de site van het hooggerechtshof heeft gestaan.

De uitspraak in de zaak Roe v. Wade uit 1973, waarin het landelijke recht op abortus was vastgelegd, is twee jaar geleden door het hooggerechtshof ongedaan gemaakt.Idaho nam daarna een van de strengste abortuswetten in het land aan. Abortus is er alleen toegestaan na verkrachting, na incest of om overlijden van de zwangere vrouw te voorkomen. Artsen die zich hier niet aan houden, riskeren een celstraf tot vijf jaar.

Artsen en ziekenhuisbestuurders zeiden dat de strenge abortuswetgeving hen ervan weerhield zwangere vrouwen met ernstige gezondheidsrisico’s te behandelen, terwijl de kans dat ze een gezond kind ter wereld zouden brengen nihil was. De zwangere patiĆ«nten moesten noodgedwongen dagen wachten of voor een abortus uitwijken naar een andere staat.   (NU)…[+]